Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nápoj Prime / foto: ZikG / Shutterstock.com

Modla dnešních teenagerů Prime může způsobit poruchy srdce

Nápoj Prime, který se stal u dnešních teenagerů naprostým hitem díky propagaci známých influencerů i fotbalových klubů, stojí i přes 200 korun. Odborníci se ale shodují, že pro děti a dospívající může být nebezpečný.

Nebezpečná dávka kofeinu

Prime je k dostání ve dvou variantách, Hydration a Energy, z nichž každá má několik příchutí. Obavy výživových odborníků vzbuzuje především energetická varianta. Na jednu plechovku nápoje totiž připadá 200 mg kofeinu, což je víc než u běžných energetických nápojů. A rozhodně víc, než by měly konzumovat děti. Tato dávka odpovídá třem šálkům silného espressa.

Maximální bezpečný příjem kofeinu u dětí do 18 let je stanovený na 3 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Tuto hranici u většiny dětí Prime přesahuje. Nárůst hladiny je přitom velmi prudký, jelikož není problém nápoj vypít takřka na ex. Mezi typické příznaky předávkování kofeinem patří bolest hlavy, nevolnost, třes rukou, bušení srdce či nespavost. V extrémních případech nastává dokonce zvracení a mdloby nebo dušnost. V takovém případě je nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Nápoj Prime
Nápoj Prime – Zdroj: Matthew Nichols1 / Shutterstock.com

Příliš vysoký obsah draslíku

Ani varianta Hydration ale není bez závady. Je složený primárně z vody a umělých sladidel, najdeme v něm ale také kokosovou vodu z koncentrátu. Stejně jako v případě džusů z koncentrátu je ale tato voda zcela zbavená jakýchkoliv zdraví prospěšných složek obsažených v původní kokosové vodě.

Problematickou složkou je draslík neboli fosforečnan draselný. Jedna půllitrová lahev ho obsahuje 700 mg a není vyvážen ani sodíkem, toho je zde pouze zanedbatelné množství. Zvýšená hladina draslíku je u dětí nebezpečná, může mít za následek i život ohrožující nepravidelný srdeční rytmus nebo paralýzu svalů. Objevit se mohou i poruchy trávení a nevolnosti.

Bolesti břicha
Bolesti břicha – Zdroj: Shutterstock.com

Sladká chuť           

Výživové poradce nenechává chladnými ani množství umělých sladidel, které nápoje obsahují. Obsah kalorií je díky nim sice nižší, ovšem děti si jejich konzumací zvykají na sladkou chuť a o prospěšnosti jejich zdraví rovněž nemůže být řeč.

 

Zdroj textu:

https://www.mojezdravi.cz/napoj-prime-jake-ma-slozeni-kolik-obsahuje-kofeinu-je-nebezpecny

https://www.institutmodernivyzivy.cz/energeticke-napoje-prime/

Modla dnešních teenagerů Prime může způsobit poruchy srdce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!