Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrající si děti / foto: shutterstock

Dětem ubíhá čas pomaleji. Může za to jejich mozek

Říká se, že čas je jediná spravedlivá konstanta v našem životě – ubíhá všem stejně. Objektivně je to samozřejmě pravda, subjektivní vnímání času ale podle vědců závisí na věku.

Zná to asi každý z nás. Když se v dětství těšíme třeba na narozeniny, Vánoce nebo dovolenou, každý den se neuvěřitelně vleče. Jenže čím jsme starší, tím víc nám připadá, že čas kolem jen tak prosviští. Dny splývají v týdny, týdny v měsíce a měsíce v roky. Tento fenomén začíná už mezi 20. a 30. rokem a vědci mají odpověď, proč tomu tak je.

Čas ubíhá každému jinak
Čas ubíhá každému jinak – Zdroj: Shutterstock.com

Děti tvoří víc mentálních obrazů

Příčinu najdeme v mozku. Respektive v mentálních obrazech, které přijímá a které člověk vnímá jako plynutí času. Profesor Adrian Bejan, který se zabývá termodynamikou a fyzikou, zjistil, že mladý mozek během dne přijímá těchto obrazů víc než v pozdějším věku, a proto se mladým lidem zdají dny delší než například seniorům. Vlivem stárnutí rychlost vnímání mentálních obrazů klesá.

Dospělý mozek vytvoří 3 až 5 mentálních obrazů za vteřinu, podle pohybu očí. Kdykoliv se oko pohne, mozek si obraz na krátký okamžik zafixuje. Děti si tyto obrazy tvoří a fixují rychleji, proto se do jejich dne vejde mnohem víc podnětů a subjektivně je jejich den vlastně delší. Pro staršího člověka je zároveň těžší najít nové podněty, se kterými ještě nemá zkušenost.

A logiku má tato teorie i ve vztahu k nudě. U malých dětí je nuda celkem běžný problém, zatímco u dospělého člověka se všemi starostmi, povinnostmi a zodpovědností jde spíš o výjimečnou situaci. Není divu, že dny pak utíkají až příliš rychle.

Děti často zahání nudu tabletem nebo mobilem
Děti často zahání nudu tabletem nebo mobilem – Zdroj: Shutterstock.com

Proporční teorie

Podobný výzkum byl přitom prováděn už v minulosti. Podle proporční teorie z roku 1877 vnímá člověk čas ve vztahu k tomu, jak dlouho je na světě. Malým dětem připadá rok jako neuvěřitelně dlouhá doba, protože jich za svůj život zatím mnoho nezažily. Naproti tomu pro dospělého člověka je takový časový úsek mnohem zanedbatelnější.

 

Zdroj textu:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/proc-cas-ubiha-rychleji-kdyz-jsme-starsi-odpoved-je-v-mozku

https://www.stoplusjednicka.cz/kdyz-lide-zestarnou-cas-jim-ubiha-rychleji-vedci-zjistili-proc-tomu-tak-je

Dětem ubíhá čas pomaleji. Může za to jejich mozek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!