Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánek / foto: shutterstock

Proč v noci nemůžete spát? Podle čínské medicíny záleží na tom, v kolik hodin se budíte

Zná to asi každý z nás. Uprostřed noci se vzbudíte, načež se několik následujících hodin převalujete a frustrovaně sledujete ubíhající minuty na budíku. Co se vám nočním buzením snaží tělo říct?

Kvalitní spánek je pro náš organismus nepostradatelný. Občasná nespavost je zcela normální, avšak pokud každý večer nemůžete usnout, ač jste unavení, nebo se pravidelně budíte v určitou hodinu, může to značit vážný problém.

Nemůžete usnout

Pokud máte problém s večerním usínáním, s největší pravděpodobností za to může nahromaděný stres. Je celkem jedno, jestli se trápíte problémy v práci, máte rodinné neshody nebo je toho na vás zkrátka jen moc, stres vám brání kvalitně si odpočinout. Zkuste si večer vyhradit alespoň pár minut jen pro sebe, které strávíte meditací, cvičením jógy nebo poslechem relaxační hudby.

Jóga a meditace pomáhá k lepšímu spánku
Jóga a meditace pomáhá k lepšímu spánku – Zdroj: Shutterstock.com

Buzení kolem půlnoci

Večer bez problémů usnete, ale krátce poté se budíte a nemůžete znovu zabrat? Podle tradiční čínské medicíny může být na vině žlučník. Nemusíte ovšem hned mířit k lékaři, žlučník je podle tohoto učení spojen s emocemi, asertivitou a životní vášní, takže takové buzení může plynout z naší nerozhodnosti a plachosti.

Buzení mezi jednou a třetí hodinou ranní

Budíte se nejčastěji mezi jednou a třetí hodinou? Pak vás nejspíš ovládá pocit hněvu. Zavzpomínejte, zda vás v poslední době někdo nevytočil, aniž byste dostali možnosti své emoce ventilovat. Všechen nahromaděný hněv totiž může vyplout na povrch právě nad ránem.

Nahromaděný vztek může za noční buzení
Nahromaděný vztek může za noční buzení – Zdroj: Shutterstock.com

Buzení nad ránem

Pokud se budíte mezi třetí a pátou hodinou, čínská medicína vás varuje před depresemi a zármutkem. Možná procházíte těžkým obdobím, které se vám v sobě nedaří zpracovat. Nezapomeňte, že říct si v takovém případě o pomoc není nic, za co byste se měli stydět.

Nemůžete dospat

A co když se budíte ještě několik hodin před zvoněním budíku? Způsobuje to tlusté střevo, ve kterém se podle čínského učení soustředí emocionální bloky. Strach z budoucnosti, ztráta důvěry nebo jakákoliv duševní nepohoda se projevuje v brzké ranní hodiny.

 

Zdroj textu:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-budite-se-behem-noci-vase-telo-tim-neco-naznacuje-40328597

Proč v noci nemůžete spát? Podle čínské medicíny záleží na tom, v kolik hodin se budíte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!