Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Balená voda / foto: shutterstock

Balená voda neobsahuje jen nápoj. Je plná mikroplastů i nanoplastů

Voda je základem pitného režimu. Někdo preferuje tu kohoutkovou, jiný si raději zajde pro praktické balení v plastové lahvi. Obzvláště na druhou variantu bychom si ale měli dávat velký pozor.

Mikroplasty a nanoplasty jsou velkým tématem současnosti. A nevyhýbají se ani vodě. Nová studie zjistila, že balená voda obsahuje alarmující množství těchto toxických částic, a to několik set tisíc v jednom jediném litru. To je stokrát víc, než se dříve odhadovalo.

Co jsou to mikroplasty a nanoplasty?

Označení mikroplasty se používá pro různorodé úlomky plastu, které nejsou větší než 5 milimetrů. Nanoplasty jsou pak menší než jeden mikrometr. Dělí se na primární a sekundární. Ty primární se do přírody dostávají rovnou v podobě malých částeček (například při sjíždění pneumatik, v podobě průmyslových abraziv a podobně), sekundární vznikají rozpadem větších plastových produktů. Třeba igelitových tašek.

Problém zejména nanoplastů je v jejich velikosti. Jsou tak malé, že bez problémů projdou trávicím traktem, ale i plícemi a dostanou se klidně i do krevního oběhu. Rovněž mohou procházet placentou těhotných žen do tělíček nenarozených dětí.

Zkoumání mikroplastů
Zkoumání mikroplastů – Zdroj: Shutterstock.com

Až 400 tisíc částic v jednom litru

Vědci se proto rozhodli analyzovat pět lahví tří běžných a populárních balených vod. Výsledek byl šokující. Mikroplastů a nanoplastů dohromady napočítali 110 tisíc až 400 tisíc na litr. Nanoplastů bylo ve vodě 10krát až 100krát víc než mikroplastů.

Značky testovaných vod vědci neuvedli, předpokládají totiž, že stejně jsou na tom všechny balené vody a vyčlenit tři z nich by nebylo spravedlivé. Částice se do balené vody mohly dostat ze samotné lahve, z plastových filtrů používaných k čištění nebo z otevírání a uzavírání víčka.

Plastová víčka představují problém
Plastová víčka představují problém – Zdroj: Shutterstock.com

Máme se bát?

Otázka, nakolik jsou mikroplasty a nanoplasty skutečně nebezpečné, však stále zůstává nezodpovězená. Některé z nich mohou způsobovat oxidativní stres, který může vést až k rakovině.

 

Zdroj textu:

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-litru-balene-vody-je-stokrat-vice-castic-plastu-nez-se-cekalo-40456620

https://www.idnes.cz/hobby/domov/nanoplasty-balena-voda-vyzkum-usa-vyskyt.A240111_090045_hobby-domov_bma

https://www.flowee.cz/zdravi/13121-balena-voda-plna-nechtenych-mikroplastu-zbavte-se-jich-pomoci-aktivniho-uhli

Balená voda neobsahuje jen nápoj. Je plná mikroplastů i nanoplastů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!