Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vyklidněná mysl / foto: shutterstock

Vyhrává ten, kdo umí odbourat stres a být v pohodě

Být v pohodě je pro zdraví to nejdůležitější, co můžeme udělat. Proto je důležité vědět, jak se méně stresovat a užívat si toho, co máme.

Stresujete se často? Ze současné zdravotní a ekonomické situace, z úkolů, které nestíháte, nebo když vás čekají nepříjemné záležitosti? Poradíme vám několik jednoduchých tipů, díky kterým se stresu vyhnete a naladíte se na příjemnou a pohodovou vlnu.

Nepříjemné věci udělejte hned!

Často nás stresují věci, které musíme udělat, ale vůbec se nám do nich nechce. Bojíme se, že se nepodaří, musíme se setkat s člověkem, s nímž se necítíme dobře atd. Tím, že takové záležitosti neustále odkládáme, si nepomůžeme. Naopak. Ubližujeme sami sobě, protože stresující situace je stále před námi, a i když se na ni snažíme nemyslet, naše podvědomí o ní ví. Proto se snažte vyřešit a udělat nepříjemné věci, záležitosti, návštěvy, kontroly u lékařů apod. co nejdříve to jde. Neodkládejte je, ale řešte. Tím, že se jich „zbavíte“, ulevíte svému tělu i mysli obrovským způsobem.

Stresová situace

Zaměřujte se jen na to, co můžete změnit

Patříte mezi lidi, kteří se zabývají událostmi kolem sebe, řeší katastrofy v televizi, trpí při sledování zpráv, pláčou s kamarádkou nad jejím rozvodem atd.? Nebo se stresujete vlastními záležitostmi, které stejně nemůžete změnit? Ať už se jedná o problémy vaše nebo cizí, uvědomte si, zda s nimi můžete vy sami něco udělat. Pokud ne, neřešte je. Cizí problémy se naučte vytěsňovat. Své sice vytěsnit nemůžete, ale můžete se naučit je přijímat takové, jaké jsou. Pozor – není to totéž, jako se s nimi smířit. Přijetí je něco, kdy nerezignujete a zároveň víte, že takto to je a jinak to být zkrátka nemůže. A od toho se odrazíte dál.

Buďte vděční, za to, co už máte

Pokud patříte k lidem, kteří se stále za něčím honí, chtějí získat vyšší plat, lepší auto, koupit si novou kabelku, bydlet na lepší adrese, zvolněte. Mít své cíle je sice krásné, ale ne za každou cenu. Někdy je lepší se nestresovat, a naopak být vděční za to, co už máme. Pokud s vámi hlava nechce spolupracovat a stále vám našeptává, že sousedka si koupila nové auto, a vy chcete také, že kamarádka má druhé dítě, a vám se stále nedaří otěhotnět… Sedněte si, vezměte papír a tužku a sepište si, co máte vy sami. Máte střechu nad hlavou? Máte co jíst a pít? Jste zdraví vy i vaše rodina? Máte jedno dítě, které vám dělá radost? Pak se naučte, být za to vděční. Jsou i lidé, kteří nemají ani to málo, co máte vy.

Zklidněte svou mysl i tělo

Čas od času vypněte a zklidněte své tělo i mysl. Tím nemyslíme večer, když si jdete lehnout. Často ani před spaním nedokážeme svou mysl vypnout a usínáme s hlavou plnou starostí. Zkuste se projít v přírodě, vnímat svět kolem sebe, sedněte si doma do křesla a poslouchejte relaxační hudbu, malujte, běhejte, čtěte… Dělejte cokoliv, u čeho zapomenete na běžné starosti. Zklidnění těla a mysli jde i při chůzi, běhu nebo józe. Není to o tom, vůbec se nehýbat, ale o tom, uvědomovat si své pohyby a umět se při nich uvolnit.

Zklidnění těla i mysli

Dělejte si radost

Odměňujte se za to, co už jste dokázali, nebo co se vám daří. Pokud možno pravidelně, ať se máte na co těšit. Dopřejte si třeba po každé výplatě novou knížku, u které budete relaxovat, nové barvy a blok na malování, nebo cokoliv, co vám dělá radost. A třeba si kupte speciální bloček, do kterého každý den před spaním zapíšete věc, která se vám ten den podařila, nebo vás potěšila. Uvidíte, že starosti odplují snadněji a vy se budete cítit lépe a budete mít větší radost ze života.

5 tipů, jak odbourat stres a být v pohodě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!