Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovní spojení a fráze / foto: shutterstock

Efektivní způsoby a techniky učení

Nejen ve škole, ale také později v zaměstnání se musíme učit a studovat stále nové věci. Ne vždy je to snadné, a proto je vhodné využívat různé efektivní způsoby, metody a techniky učení. Pojďte zjistit, co vám jistě pomůže.

Krátkodobá versus dlouhodobá paměť

Naučit se něco rychle, protože to zrovna potřebujeme, nebývá až takový problém, jenže vzápětí tyto informace zase ztratíte, jelikož si je uložíte pouze do krátkodobé paměti. Proto je vhodné se nové věci a informace naučit získávat efektivně a dlouhodobě. Pokud se budete totiž snažit naučit najednou příliš mnoho, krátkodobá paměť se přetíží a nedojde již k uložení informací do dlouhodobé paměti.

Mozek

Základní pravidla pro efektivní učení

Základem je dělat si pravidelné přestávky zhruba po půl hodině na asi 5 minut, jelikož díky tomu dokáže mozek zpracovat naučené informace a převést je z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Ideální je projít se, udělat si kávu nebo čaj a protáhnout se. Po každé naučené části si v rámci několika málo otázek zopakujte právě naučený text, což vám pomůže si jej lépe zapamatovat a vytvořit vhodné mozkové asociace. Po intenzivním učení je také dobré spát alespoň 6 hodin, aby mozek zpracoval a uložil získané vědomosti.

Využijte známé Paretovo pravidlo

Paretovo pravidlo říká, že 20 % činností vytváří 80 % výsledků a díky tomu můžete lépe optimalizovat své výsledky také při učení a vzdělávání. Je důležité dodržovat 3 zásady. Zaprvé se učte to, co vás baví, protože to si uložíte do paměti nejrychleji a můžete na to poté navazovat další informace. Zadruhé se učte to, co vám jde lehce a rychle si to zapamatujete. A zatřetí se učte to, co je nejdůležitější. Získáte tak široký záběr informací a to, co nebudete umět, bude následně tvořit jen malou část z celkového učiva a vy přitom získáte velice vysokou pravděpodobnost, že uspějete.

Učení

Praktičtí pomocníci při učení

Mnoho lidí má velice vyvinutou vizuální paměť, proto je vhodné si klíčová slova, nadpisy a hlavní myšlenky zvýrazňovat. Lépe si tak text zapamatujete. Velice efektivní technikou učení je stanovení splnitelných cílů a uvědomění si, co ztratím, pokud cíle nedosáhnu. Dobrá motivace, ať už pozitivní nebo negativní nás dokáže dovést ke splnění našich cílů.

Efektivní způsoby a techniky učení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!