Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Majetkové vyrovnání / foto: shutterstock

Jak se dohodnout na majetkovém vyrovnání v případě rozpadu manželství

Podle posledních statistik se u nás rozpadá každé druhé manželství. Je tedy logické tvrdit, že majetkové vyrovnání se řeší prakticky neustále. Jenže jak se mají rozvádějící manželé dohodnout, kdo si jaký majetek ponechá?

Majetkové vyrovnání bývá tou nejhorší, nejsložitější a také nejemotivnější součástí celého rozvodu. Sice se mohou manželé domluvit, ale pokud už se rozvádí, většinou je to se špatným scénářem. Nechtějí mít po rozvodu nic společného, chtějí se od sebe distancovat, vymazat veškerou minulost. Ovšem majetek – toho se jen tak vzdát nechtějí.

Rozvod

Když to tedy nejde vyřešit společnou dohodou, jak se domluvit na majetkovém vyrovnání? A jde to tedy nějak?

Společný majetek se prodá a zisk rozdělí

Velmi často se vzniklá situace řeší prodejem nemovitosti a jiného společného majetku. Kupříkladu pokud mají společný dům nebo bytovou jednotku, zkrátka a dobře ji prodají a zisk si rozdělí. Nejčastěji se přistupuje k výkupu nemovitostí. Důvodem toho je fakt, že se jedná o mnohem rychlejší prodej, i když se s tím pojí několikaprocentní ztráta tržní ceny nemovitosti. V porovnání s klasickým prodejem nemovitosti však výkup trvá jenom pár dnů. Prodej skrze inzertní portály nebo realitní kancelář i několik dlouhých měsíců, ne-li let.

Jeden z manželů v bytě či domě zůstane, druhý se vyplatí

Také se v případě, že manželé mají společnou nemovitost, stává, že jeden z nich chce v rodinném domě nebo bytě zůstat. Aby na to druhý z manželů přistoupil, musí se vyplatit. Z toho si pak ten, kdo z domu odchází, najde náhradní bydlení. V tomto případě však mluvíme o finančně náročné možnosti. Ne každý člověk má na svém bankovním kontě tolik, kolik by stačilo k vyplacení někoho, s kým už nechce sdílet život. Taková suma se může dotknout i milionů korun v případě velké rodinné vily.

Jak se dohodnout na majetkovém vyrovnání v případě rozpadu manželství

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!