Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tara Sharifi / foto: theiranproject.com

Pouze 12 lidí dokázalo překonat hodnotu IQ Alberta Einsteina, mezi nimi nedávno také 11letá dívka

Prohlásíme-li o někom, že je chytrý jako Einstein, máme na mysli, že se jedná o osobu s nadprůměrnou inteligencí. Brzy by se však mohlo toto přirovnání změnit. Mladičké dívce z Íránu bylo totiž naměřeno IQ s hodnotou 162.

Einstein zdaleka nepatřil na vrchol

V historii bychom nalezli mnoho géniů, kteří díky svým inteligenčním schopnostem dali vzniknout mnoha důležitým poznatkům, teoriím i objevů. Mezi nejznámější velikány patří bezesporu postava Alberta Einsteina nebo Stephena Hawkinga, kteří se mohli pochlubit IQ s hodnotou 160. Později v dějinách se ukázalo, že byly nejspíš i další osobnosti, jejichž IQ výrazně převyšovalo to Einsteinovo či Hawkingovo. Například plachý mladík, o kterým se historické prameny příliš nezmiňují, William James Sidis, měl naměřenou údajně nejvyšší hodnotu IQ, která dosahovala hodnoty 254.

W.J.Sidis

Prvenství mezi velikány

Stále se však bavíme o mužích z poměrně vzdálené doby, avšak nedávná informace o tom, že v Íránu žije teprve 11letá dívka, která údajně disponuje hodnou IQ 162, vyrazila všem dech. Tara Sharifi tak překonala dva nejznámější velikány a stala se historicky nejmladší geniální dívkou. Také se podle vědeckého portálu ABC zařadila mezi pouhých 11 lidí na světě, kteří dokázali překonat einsteinovskou hranici a kterým byla naměřena hodnota IQ vyšší jak 160.

Mladá studentka překvapila sebe i své blízké

Sama mladičká geniální studentka o svém úspěchu prohlásila, že ji výsledek velmi překvapil a že nikdy nečekala dosažení tak vysokého skóre. Zkoušku skládala v Oxfordu a také její přátelé a rodina zalapali po dechu, když viděli výsledky testu. Tařiny rodiče sice tušili, že jejich dcera je určitým způsobem nadaná, byla totiž schopna odpovídat na složité matematické otázky v televizním kvízu dávno před samotnými účastníky soutěže, avšak netušili, jak vysoké hodnoty její IQ dosahuje. Díky tomuto úspěchu může být Tara členkou Mensy, společnosti sdružující lidi s nejvyšším IQ na světě.

Pouze 12 lidí dokázalo překonat hodnotu IQ Alberta Einsteina, mezi nimi nedávno také 11letá dívka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!