Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení po těhotenství / foto: shutterstock

Rychlá obnova kondice po porodu nemusí být jen nedostižným snem

Většina žen zvyklých před těhotenstvím na intenzivní pohyb se jen těžko smiřuje s omezeními nastávajících 9 měsíců. O to více se poté těší na období po porodu, kdy bude moci opět začít sportovat.

Jak je to s návratem fyzické kondice po porodu?

Rozhodně se nevyplatí nic uspěchat. Kojící maminku budou při pohybu trápit bolestivá prsa, která mohou navíc při prudším pohybu začít produkovat mléko, což rozhodně není příjemné. S pohybem je po porodu potřeba začít pozvolna, zejména s ohledem na kojení. Rozhodně se vyplatí zařadit do denního plánu aerobní aktivity. Nemusí jít hned o běh či aerobik, bohatě postačí delší procházka s kočárkem. I tu lze po porodu považovat za sport. Kromě toho je vhodné zařadit i méně namáhavé posilovací cviky. Zejména ty na posílení příčných břišních svalů. Přímý břišní sval je dobré začít posilovat až po nějaké době, aby nedošlo k jeho rozestupu. K posilování břišních svalů lze postupně přidat i svaly paží, zad a hýždí. Ale důležité je v první řadě posílit střed těla.

Posilování středu těla

Pozor na intenzitu cvičení

Při pohybové aktivitě se ve svalech tvoří kyselina mléčná, která se může začít uvolňovat do mléka. Proto se doporučuje zařadit pohyb bezprostředně po nakojení potomka. Mohlo by se totiž snadno stát, že mu vaše mléko po cvičení nebude chutnat.

Jaké sporty zvolit na období po porodu?

Rozhodně zapomeňte na sportovní aktivity s prudkými změnami, například skoky, během či výpady. Svaly a klouby jsou po období těhotenství ještě rozvolněné a mohly byste si tak snadno přivodit zranění. Volte raději jemnější protahovací cvičení a mírné aerobní aktivity. Skvěle vaše tělo zpěvní například pilates nebo jóga, vyzkoušet můžete i cvičení na míči.

Cvičení jógy

Po ukončení laktace se do toho pusťte naplno

Jestliže plánujete kojit alespoň 6 měsíců, můžete ke konci tohoto období postupně zařazovat intenzivnější pohybové aktivity a po úplném ukončení laktace se konečně dočkáte i svého prvního poporodního výklusu. Po této době se již tělo dostatečně zotavilo a je připraveno na zátěž. Tu je však dobré zpočátku nepřehánět a přidávat si postupně. Při každém pohybu v období těhotenství, laktace i následné péče o miminko je dobré poslouchat svoje tělo a nepřepínat zbytečně síly. Případné zranění by přineslo komplikace nejen vám, ale i vašemu miminku.

Rychlá obnova kondice po porodu nemusí být jen nedostižným snem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!