Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylové dveře / foto: indvere.cz

Dokonalá péče o vaše interiérové dveře aneb proč o ně pečovat

Dveře jsou podstatnou součástí interiéru, a proto je jejich pravidelná údržba důležitá. Každý z nás preferuje jiný typ interiérových dveří. Někomu se líbí klasické dřevěné, někdo dává přednost těm proskleným. Pro každý typ i materiál je třeba zvolit správnou péči.

Proč je nutné o dveře pečovat?

Stejně jako všechno, i interiérové dveře se časem opotřebují či docela zničí. Pokud chceme, aby nám dlouho vydržely, musíme jim dopřát náležitou péči, která však není nijak náročná a zvládne ji každý, kdo si udělá trochu času.

Záleží na materiálu

V dnešní době je možné vybírat ze spousty druhů interiérových dveří. Prodejci nabízí dveře z masivu, potažené dýhou. Nové typy dveří jsou vyráběny z příjemných materiálů, které mají nejen skvělý vzhled, ale jsou i odolné vůči vnějším vlivům. Tyto materiály zahrnují laminát a různé fólie. Širokou nabídku a další informace k jednotlivým druhům naleznete například u společnosti Plancher zde.

Nejdůležitější tipy pro péči o dveře

Péče o dveře není nijak náročná. Lze je čistit suchým i jemně vlhkým hadříkem. V případě většího znečištění dokonale poslouží roztok vody a vhodného čistícího prostředku.

Důležité je brát ohledy na dřevěné dveře. Dveře s dýhou je nejlepší čistit mírně navlhčeným hadříkem a nepoužívat žádné saponáty, které by mohly dřevo vysušit a dveře zničit. Je-li nutné ze dveří umýt větší nečistoty, je vhodné použít malé množství mýdlového čističe určeného na dřevěné povrchy. Určitě je potřeba dávat pozor, abychom dveře nevystavili příliš velkému množství vody - dýha by se nasákla a začala by se kroutit.

Stejným způsobem můžeme umývat také zárubně a kliky. Součástí dveří jsou také panty a zámky. Proti korozi a vrzání je nejlepší používat speciální minerální a silikonové oleje.

Pravidla pro čištění dveří

  • V žádném případě nepoužívejte agresivní prostředky obsahující chlor.
  • Nepoužívejte drátěnky, kartáče a jiné věci, které by povrch dveří mohly poškodit a poškrábat. Nejvhodnější je použít utěrku z mikrovlákna, ale postačí i klasický hadřík.
  • Zbytečně dveře nenamáčejte - materiál nasákne vodu a začne se ničit.
  • Na kovové části (kliky a zámky) můžete klidně použít i suchý hadřík.
  • Na skla v prosklených dveřích je nejvhodnější použít prostředek na mytí skel a poté je vyleštit.
  • Na fólie a lamináty je vhodné použít správný saponát. Na dýhové dveře mýdlové čistící prostředky.

Mohlo by Vás zajímat: Jaký dekor dveří vybrat, aby ladily k podlaze

Dokonalá péče o vaše interiérové dveře aneb proč o ně pečovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!