Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Reuters

Život legendy. Michael Jackson 1958-2009

Příběh Michaela Jacksona nesnese srovnání s životem žádného z jeho kolegů zpěváků či hvězdných lidí. Je to příběh plný skandálů, neuvěřitelných příhod, šoků, trapností.

Ale také příběh člověka, který svou hudbou oslovil desítky miliónů lidí. Tuhle zásluhu mu nikdo neodpáře.

MICHAEL JACKSON ZEMŘEL


Světlé začátky
Michael je jedním, jak se později ukáže – nejtalentovanějším – ze sedmi dětí Josepha a Katherine Jacksonových. Narodil se roku 1958 a už o jedenáct let později začal vystupovat v sourozenecké skupině Jackson 5.

magazin.cz

Brzy se z roztomilých zpívajících dětiček stal komerční trhák, který trval po celá šedesátá léta a neměl do té doby obdoby. Singly jako I Want You Back trhaly rekordy.

Skupinový úspěch trval až do konce let sedmdesátých, kdy se nicméně ze sourozeneckého kvinteta začal nejvíce prosazovat právě Michael. Dostal roli v muzikálu The Wiz, kde si ho všiml hudební producent Quincy Jones. Ten mu v roce 1979 pomohl k přelomové sólové desce Off the Wall.

Rychlý vrchol
Michael začal nezadržitelně stoupat na vrcholu a z dnešního pohledu se na něm ocitl již záhy. V roce 1982 vyšlo jeho album Thriller a jacksonománie nebrala mezí. Tato deska se stala nejprodávanější všech dob. Dosáhla neuvěřitelných 109 miliónů prodaných kusů!

magazin.cz

Jackson se zkrátka dokonale strefil do požadavků tehdejšího posluchače. Dokázal skvěle skloubit základy černošské muziky s bělochy přijímaným popem. Tento mix byl něčím jiným, než co se tehdy linulo z rádií a desek, zůstával však maximálně atraktivním.

Zpěvák, za notného přispění jeho pomocníků, navíc odstartoval a následně skvěle využil své další přednosti – vizuálně atraktivní podívané. Do noty mu zahrály také tři písmenka – MTV. Hudba už nebyla jen o poslechu, ale i o vizuálních vjemech. A že je Jackson se svou měsíční chůzí ovládal dokonale!

Není možné zapomenout na videoklip Scream. Stál sedm miliónů dolarů a dodnes je nejdražším kouskem tohoto druhu. V České republice by tento rozpočet stačil na několik celovečerních filmů!

Pomalý pád
Svůj úspěch Jackson dále podpořil podařeným albem Bad a dvouletou šňůrou vyprodaných koncertů. Na veřejnost však začala pronikat jeho určitá labilita, která na sebe brala podobu neustálých plastických operací a bulvárem propíraných skandálů.

magazin.cz

V roce 1993 přišel pravděpodobně ten nejzávažnější. Zpěvák byl osočen ze sexuálního zneužívání malého chlapce a cejchu „úchyla“ už se nikdy tak docela nezbavil.

Od té doby byla jeho profesionální dráha v úpadku. Bulvár o něj měl sice stále eminentní zájem, hudba však ve spojení s jeho osobou ustupovala do pozadí. Až ustoupila úplně a z Jacksona se stala opravdová lidská troska.

Dost nepravděpodobně tak v uších realistů zněl jeho záměr vrátit se na světová pódia a restartovat kariéru. Což o to, fanoušci by byli. Ale chatrné zdraví a retušování fyzické schránky nekončícími plastikami nedávaly příliš světlé vyhlídky. Vždyť, jak by mohl kdysi skvělý tanečník a zpěvák v jednom znovu ohromit, když se podle řady zpráv a zasvěcených analýz rozpadal?

To už se nikdy nedozvíme. Krátce před chystaným započetím koncertů se Michaelovi zastavilo srdce. Legenda ale žije dál.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 619