Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bubny / foto: sxc.hu

Hudbou ke zdraví? Jde o rytmus srdce!

Hudba v lidech vyvolává celou řadu nálad a podle toho, jakou chtějí navodit, takovou si pustí melodii. Ale hudba je podle všeho ještě mnohem mocnější.

Napětí i uvolnění
Vědci totiž tvrdí, že má sílu k léčení. Hudba prý dokáže velmi pozitivně ovlivnit srdce, tepny či plíce. Pomoct by mohla především lidem trpícím problémy s oběhovým aparátem.

Výzkum prokázal, že sílící hudba zvyšuje posluchačův krevní tlak, frekvenci tlukotu srdce a dýchání. Oproti tomu pozvolné pasáže přispívají k relaxaci a uvolnění.

Hudba zkrátka ovlivňuje fungování kardiovaskulárního systému, a to dynamicky a dokonce předvídatelně.

Blahodárné účinky hudby
Tyto nálezy vědeckému týmu rozšířily obzory ve využití hudby pro rehabilitační medicínu. Nezáleží přitom na tom, zda je posluchač zkušeným hudebníkem, nebo naprostým laikem bez hudebního sluchu. Výsledky byly u obou skupiny stejné.

Muzikální kousky delší než deset sekund se dokáží synchronizovat s tlukotem srdce, zjistili vědci.

Předchozí výzkumy dokázaly, že hudba snižuje stres nebo zvyšuje atletickou výkonnost. Pomáhá také pacientům, kteří prodělali mozkovou mrtvici v překonání problémů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36