Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Školní docházka prodloužena! Roky navíc!

Škola bude v budoucnu trvat déle. Prodlouží se nejen základní školní docházka, ale natáhne se i středoškolské vzdělávání. Celkem stráví žáci ve školních lavicích o dva roky více.

Rozhodla o tom vláda na svém posledním zasedání. Svůj návrh chce co nejdříve předložit poslancům. Jak to má nově vypadat? Na základce stráví žáci místo nynějších devíti rovných deset let. Na učilištích pak budou studovat čtyři, na všech dalších středních školách včetně gymnázií pět let.

 
Nezvládá se učivo

magazin.cz
„Důvod je jednoduchý. V současném systému není prostor pro to, aby žáci zvládli všechno učivo, které je uvedeno v osnovách. Chceme proto prodloužit školní docházku, aby se látka nemusela přeskakovat a odučilo se vše, co je určeno,“ řekl Magazínu Radovan Křída z odborné komise ministerstva školství, která novelu připravovala.

 

Podle Křídy povede návrh k vyšší vzdělanosti a České republice ve výsledku prospěje. Vláda podle něj počítá s tím, že změnu provede bez přechodného období a s platností od příštího školního roku. Pokud tedy dostane zelenou od poslanců, bude desetiletá základní školní docházka platit už pro ty, kteří jdou příští rok do devítky.

 
Volno na výškách

Novému zákonu „utečou“ pouze ti, kteří odmaturují letos, případně dokončí devátou třídu. Ti první už se dalšímu vysedávání ve škole vyhnou, ti druzí si docházku prodlouží jen na střední škole.

 

Zároveň ale vznikne roční vakuum na vysokých školách, příští rok maturanti nebudou. Odborníci to vítají jako šanci na vysokoškolské vzdělání pro zaměstnané, nebo pro ty, kteří neuspěli u přijímacích zkoušek v minulých letech.

 

„Zaměstnavatelům to umožní poslat některé pracovníky na školy, aby si rozšířili vzdělání. My to vítáme,“ vzkázal Magazínu šéf Komory pro vzdělávání při zaměstnání Jan Šrotil.


15:20 UPOZORNĚNÍ: Tenhle článek včetně osob a obsazení je smyšlený. Prostě apríl! Při jeho psaní nedošlo ke zranění žádných zvířat, žáků ani učitelů. Jakákoli podobnost se skutečnými postavami a nápady vlády je čistě náhodná.

Co si o tom myslíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 793