Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Bez mobilu ani krok. Nová fóbie!

Už se vám někdy udělalo zle, když jste zjistili, že jste doma zapomněli mobil?

Nebojte, nejste sami. Naopak, brzy vás bude ještě mnohem více. Jde o další syndrom moderní doby, mnozí z nás zažívají hrůzu z toho, že ztratili kontakt s okolím.


Bylo zjištěno, že obavy z nedostupnosti mobilu, které se podle anglického "no mobile phobie" zkracují jako nomofóbie, mají velice podobné symptomy jako stres, který zažívá nevěsta při svatbě, cestovní horečka či strach třeba ze zubaře.

 
Nemoc moderní doby

Více než polovina vlastníků mobilu připouští, že zažívá úzkost když nejsou v kontaktu, z toho důvodu také tito lidé nikdy svůj telefon nevypínají. A to ani, když jsou v kině nebo na vyšetření u lékaře. Létání musí být pro tyto lidi doslova utrpením...

 

Zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli bylo hlavním důvodem, proč tito lidé zůstávají s mobilem doslova ženatí, zjistila odborná studie ve Velké Británii.

 

Deset procent z 2 100 tázaných v ní prohlásilo, že mají potřebu být neustále k zastižení kvůli práci. Ale 53 % připouští, že trpí nomofóbií. Jaký to asi musí být hrůzný pocit, když se jim vybije baterka nebo nemohou telefon najít, případně se ocitnou na místě, kde není vůbec žádný signál... :-)

 

Zdá se, že strach ze ztráty kontaktu je zatím posledním příspěvkem civilizace k našim, již tak velmi hektický životům, říkají odborníci a radí takto "postiženým" lidem, jak se vyhnout potížím.


Předně musíte nosit náhradní nabíječku a rozdat své alternativní telefonní číslo příbuzným a kolegům v práci, abyste byli vždy v zastižení, i když svůj mobil se stálým číslem ztratíte. Také není od věci nosit náhradní předplacenou kartu, abyste si mohli zavolat v případě, že vám mobil ukradnou nebo ho někde zapomenete.

Zažíváte úzkost, když nejste na telefonu?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 141