Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sněhová jóga / foto: shutterstock

Moderní styly jógy vycházejí z dávného indického učení

Vzhledem k tomu, že se jóga může pochlubit celosvětovou popularitou, vznikají také její nové styly, které si může vyzkoušet každý. Kromě speciálních typů, jako například těhotenské jógy či jógy pro zdravá záda si můžete vybrat i například z „Hot“ nebo naopak „Cold“ jógy.

Jaké jsou současné trendy v extrémních jógových stylech? 

Horká (Hot) jóga, která je známa již několik let, se cvičí v sálech vyhřátých zhruba na 40 °C. Mezi její výhody patří zejména dokonalé prohřátí svalů, kterým pak hrozí nižší riziko poranění. Cvičit Hot jógu se doporučuje v lehkém oblečení, protože při ní prakticky vše, co máte na sobě, propotíte. Mezi pozitivní vlivy Hot jógy na lidský organismus patří zejména posílení imunitního systému a celkové pročištění lymfy, zlepšení srdeční činnosti a oběhu krve, ale i rychlé nastartování hubnutí.

Novinkou letošního roku je sněhová jóga

V současné době se však do popředí snaží prodrat také trend úplně opačný, kterým je Sněhová (Cold) jóga. Ta se cvičí v zimě a přímo na sněhu. Tento typ cvičení má údajně schopnost odstraňovat z těla ve zvýšené míře toxické látky a zvyšovat průtok krve v cévách. Díky tomu se zmenšují bolesti kloubů a svalů, záněty a celkově se zrychluje regenerace těla. Sněhová (Cold) jóga také zrychluje metabolismus a zvyšuje kvalitu vašeho spánku. Cvičenci jsou při jejím provozování nucení více se soustředit na svoje tělo, aby nedošlo k úrazu, což jim pomáhá lépe si vyprázdnit hlavu.

Kolik jogínů, tolik různých stylů

Různých stylů a druhů jógy existuje v současné době samozřejmě celá řada. Zkušení jogíni jim však nepřikládají příliš velký význam, a i nadále preferují tradiční způsob cvičení. Myslíte-li to s jógou vážně, čeká vás tak jako tak důkladné procvičování ásan a snaha o jejich perfektní provedení. Různé moderní varianty jógy tak můžete považovat za zpestření, které obohatí vaše běžné cvičení.

Moderní styly jógy vycházejí z dávného indického učení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!