Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menstruační kalíšek / foto: shutterstock

Vynález dámské intimní hygieny v podobě menstruačního kalíšku

Přestože jeho historie sahá už do druhé poloviny 19. století, na popularitě ve své moderní podobě nabývá menstruační kalíšek až v posledních letech. Jde o krvavý horor či skvělou pomůcku?

V 19. století byl menstruační kalíšek znám v podobě nádobky z kaučuku s drátěným kroužkem, která se pásem připevňovala k bokům.

Nyní se nejčastěji vyrábí ze tří materiálů: silikonu, latexu či termoplastu (TPE). Za nejšetrnější je považován silikon. Již přes 60 let se používá ve zdravotnictví a doposud na něj nebyly zjištěny žádné alergie. Kalíšek má tvar zvonečku a jde o opakovaně použitelnou dámskou intimní pomůcku, která se zavádí přímo do pochvy, kde přilne k sliznici a vzniklý podtlak brání vylití tekutiny.

V zavedeném kalíšku se tedy krev v průběhu dne shromažďuje. Pravidelně ji musíte vylévat  (většinou každých 4 – 12 hodin). Při každé výměně je současně potřeba kalíšek opláchnout pod vodou. Zároveň je nezbytné ho před a po každé menstruaci vyvařit. Některé ženy kalíšek vyvařují i během menstruace. Do vody lze přidat čistící prášek určený pro údržbu kalíšku, či se dá zakoupit sterilizační kelímek. Po celou menstruaci si žena vystačí s jedním kalíškem. Používat ho lze opakovaně několik let, uvádí se v průměru 5 – 10 let.

Samozřejmě ne všechny ženy jsou z kalíšku nadšené a ne všechny ho chtějí používat. Naopak existuje velká skupina žen, která by se už nikdy nevrátila k menstruačním vložkám.

To samé se dá říct o názorech lékařů gynekologů. Jeden vám ho doporučí, druhý bude vidět problém v zavádění cizího tělěsa dovnitř těla.

Pojďme si na některé plusy a mínusy poukázat.

Proč kalíšek používat?

Kalíšek je schopným pomocníkem, dovolujícím ženě sportovat a pohybovat se bez omezení a diskomfortu v období menstruace. Je skvělou ekologickou náhradou běžných jednorázových pomůcek, které obsahují těžce rozložitelný plast. Ve srovnání s tamponem je kalíšek mnohem šetrnější ke sliznici. Jelikož je povrch kalíšku hladký, uchycení bakterií je mnohem nižší než právě opět v porovnání s tamponem. Krev v kalíšku nepřichází do styku s kyslíkem, tudíž se nerozkládá, nemnoží se bakterie a krev nezapáchá. Z kalíšku se neuvolňují žádná syntetická vlákna a chemické látky, které se nám dostávají do těla prostřednictvím tamponů a vložek.

Z čeho mají ženy obavy?

Spoustu žen má strach, že se nenaučí kalíšek používat, dobře zavádět a hlavně vylévat. Je potřeba se k tomu odhodlat, vybrat správnou velikost a získat jistý grif zejména ve vyjímání kalíšku. Také mají strach s vyléváním kalíšku na veřejných WC ( v práci, v obchodních centrech apod.) Pro některé ženy je opakované použíání jednoho kalíšku zkrátka nehygienické, přestože je vyvářen.

Jak to může vidět gynekolog?

Poševní sliznice funguje jako ochranná bariéra proti bakteriím či virům. Díky svému tenkému povrchu je však daleko citlivější než jiné části těla. Mechanickým drážděním proto dochází k narušování jejího přirozeného prostředí. Proto vám gynekologové nedoporučí ani používání tampónů.

Dále... Víte, co se vlastně konkrétně děje při menstruaci? Neoplodněné vajíčko se odlučuje a společně s výstelkou odchází ven z dělohy. Pomůcky zaváděné dovnitř pochvy udržují menstruační krev uvnitř déle, a tudíž vytvořené prostředí může podporovat vznik mykóz.

Ovšem nic není černobílé. Spoustu žen se naopak mykóz a dalších podobných potíží díky kalíšku zbavilo. Záleží na každé ženě, zda kalíšek vyzkouší, aby mohla posoudit, zda jí konkrétně vyhovuje, anebo se vrátí ke klasickým hygienickým pomůckám.

Vynález dámské intimní hygieny v podobě menstruačního kalíšku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!