Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oplození vajíčka / foto: shutterstock

Superfetace neboli otěhotnění v průběhu těhotenství: Jak moc je vzácná a kdy k tomuto jevu dochází?

U zvířat poměrně častý jev, u člověka mimořádná a překvapující událost. Přesto však i u lidí může výjimečně dojít k superfetaci.

Již v okamžiku oplození se tělo ženy začíná připravovat a přizpůsobovat na následujících 9 měsíců, během kterých bude mít za úkol zajistit vše potřebné pro zdravý a přirozený vývoj plodu. Jedním ze základních reakcí těla je zastavení menstruačního cyklu ženy, které má zabránit možnému oplození jiných vajíček. Co se však stane v případě, že menstruační cyklus nadále probíhá?

Co je superfetace a jak probíhá?

Jede sice o vzácný případ, ale může se stát, že v těle těhotné ženy dojde s odstupem několika dnů či týdnů k druhému oplodnění. Tato událost se nazývá superfetace a může k ní výjimečně dojít při zpožděném usazení prvního embrya v děloze, kdy nedojde k přirozenému nárůstu hormonů zajišťujících pozastavení ovulace. Další případy se týkají tělesných abnormalit, jako je například zdvojení dělohy, případně je superfetace spojována s hormonální léčbou neplodnosti.

Jak se k superfetaci staví lékaři?

Tento nezvyklý jev odborníky rozděluje na dva tábory. Někteří lékaři jsou vůči superfetaci skeptičtí a tvrdí, že údajné zprávy o superfetaci jsou způsobeny především výrazným nerovným růstem a vývojem dvojčat. Ačkoliv věda oficiálně zdokumentovala superfetaci pouze v deseti případech, někteří lékaři věří, že k ní dochází mnohem častěji. Ti tvrdí, že bývá zaměňována za klasické oplození, při kterém dochází k vývoji dvojčat.

Jak se liší superfetace od superfekundace?

Superfekundaci bychom mohli vysvětlit jako těhotenství s vícero otcovstvím. Jde o situaci, ve které bývá oplodněno dvě nebo více vajíček různými spermaty ve stejném ovulačním období. Nejde tedy o superfetaci, jelikož ta je výsledkem následných ovulačních období.

Kdy byl potvrzen poslední případ superfetace?

V loňském roce média poukazovala na příběh Australanky Kate Hill, která otěhotněla s odstupem deseti dnů. Mladá matka porodila dvě dívky, Charlotte a Olivii, které se lišily vzhledem, hmotností i krevní skupinou. Ačkoliv se může zdát, že superfetace je pojem moderní doby, opak je pravdou. Na její výskyt poukazoval již ve starověkém Řecku známý myslitel a filosof Aristoteles, který si všiml, že králičí samice někdy porodila mláďata různých velikostí. Jako první tak upozornil na množnost opakovaného oplození po určité době.

Superfetace neboli otěhotnění v průběhu těhotenství: Jak moc je vzácná a kdy k tomuto jevu dochází?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!