Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karlův most / foto: shutterstock

Významné lednové události české historie

Den za dnem, rok za rokem – každý čas přinášel a přináší v naší společnosti nové události. Některé jsou považovány za tolik významné, že si je připomínáme každoročně. Ani měsíc leden není o taková data ochuzen.

1. ledna 1831

Vydáním provolání Vlastencům naší národní literatury milovným se datuje založení Matice české - českého muzejního nakladatelství - podniku a osvětové organizace pro vydávání české literatury, překlady děl cizích autorů a pořádání přednášek. Hlavním iniciátorem myšlenky jejího vzniku byl historik František Palacký a další čeští vlastenci usilující o povznesení českého jazyka.

1. ledna 1866

Po mnohaletých rekonstrukcích byl opětovně uveden do provozu pražský Staroměstský orloj. Při jeho opravě bylo zachováno co možná nejvíce z původního stroje, zároveň byl však přidán velký moderní chronometr, který chod orloje řídil. 18. srpna byla slavnostně odhalena nová deska Kalendária z autorské dílny českého malíře Josefa Mánese.

Mánesův orloj

14. ledna 993

Byl vysvěcen Břevnovský klášter, první mužský klášter v Čechách, založený knížetem Boleslavem II. a pražským biskupem Vojtěchem. Od počátku v něm sídlí mnišská komunita benediktinů. Klášter je považován za nejstarší písemně doložené místo vaření piva v celé České republice. Klášterní komplex s bazilikou svaté Markéty a s Markétskou zahradou je chráněn jako národní kulturní památka.

18. ledna 1409

Za vlády Václav IV. byl vydán Dekret kutnohorský, listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě. Na jeho vzniku se podíleli především Jan Hus, Jeroným Pražský a Jan z Jesenice, přední členové univerzitní reformní skupiny. Důsledkem této změny byl odchod profesorů a studentů německé národnosti. Došlo tím k počeštění pražské univerzity a k okamžitému úbytku asi o 80 % členů akademické obce.

Socha Václava IV.

31. ledna 1444

Zemský sněm uznal nárok Ladislava Pohrobka na český trůn. Ladislav Habsburský, kterému byly tehdy pouze čtyři roky, dostal přídomek Pohrobek, protože se narodil až po smrti svého otce, Albrechta II. Habsburského. „Král dítě“, jak se mladému panovníkovi přezdívalo, pravnuk Karla IV., svěřenec Jiřího z Poděbrad, se však nedožil vysokého věku, když ve svých sedmnácti letech podlehl akutní leukemii. Český sněm se poté na uprázdněný trůn rozhodl zvolit právě Jiřího z Poděbrad.

Významné lednové události české historie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!