Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jesličky / foto: shutterstock

Původ a historie tradičních vánočních zvyků

Vánoční svátky jsou za rohem, což znamená, že se domácnosti začínají blyštit pestrobarevnými světýlky. Peče se cukroví, nakupují dárky. Mluvíme již o takových tradicích, ale kde se vlastně tyto vánoční zvyky vzaly?

Kde se vzal, tu se vzal vánoční stromeček

Mezi nejrozšířenější vánoční zvyky patří bezesporu zdobení vánočního stromečku. Dnes už ale řada lidí neví, proč jsou jehličnany součástí domácností v době kouzelných svátků, které připadají na konec roku.

Vůbec první vánoční stromeček se objevil v českých domácnostech kolem roku 1812, a to v domácnosti tehdejšího ředitele Stavovského divadla. A přesně odtud se podle všeho začal zvyk šířit do pražských rodin a posléze také na venkov.

Starodávné zdobení vánočního stromečku

Pokud bychom však měli zmínit skutečného vynálezce tohoto zvyku, nedopátrali bychom se. Přece jenom tehdejší ředitel Stavovského divadla to musel někde okoukat, ale to už je jenom otázkou, co mu bylo inspirací.

Vánoční dárky jsou také součástí kouzelných svátků

Pod vánočním stromečkem se nachází na Štědrý den kupa dárků. Opět mluvíme o typickém vánočním zvyku, u něhož si nejsme jistí původem. Podle všeho je to jenom další fáze myšlenky, která spočívala v tom, že pokud darujeme dárky, darujeme taky kus sebe.

Kdybychom zapátrali do historie, zjistili bychom, že se myšlenka zrodila už v dávném středověku. Už tehdy dary upevňovaly mezilidské vztahy. A už v té době měly tu největší váhu dárky, které byly ručně vyrobené.

Původní vánoční dárky

Stavění betléma nejen v křesťanských rodinách

Co by to byly Vánoce bez stavění betléma. Mluvíme o opravdu krásném zvyku, který jenom dodává na atmosféře. Stavěny jsou nejen v domácnostech, ale také v kostelích či jinde po republice. Je to taková připomínka toho, kde se podle tradice narodil Ježíšek.

Člověk by řekl, že mluvíme o tradici dodržované jenom v křesťanských domácnostech, ale není tomu tak. Dnes je to bráno jako tradiční symbol vánočních svátků a dodržují ho prakticky všichni, ať už to jsou křesťané či ateisté.

Vánoce jsou za rohem! Kde se vzaly typické vánoční zvyky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!