Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oběti koncentračního tábora / foto: MikeDotta / Shutterstock.com

Tábory, kde dříve umíraly tisícovky lidí denně, stále nahánějí hrůzu

Minulost nemůžeme změnit. Můžeme si ji však připomínat, abychom předešli podobným hrůzám.

V minulosti fungovalo nespočetně mnoho pracovních a také vyhlazovacích táborů. Dnes je chodíme navštěvovat, abychom si hrůzy, které se v nich odehrávaly, připomínali. Je dobře, že se vzpomínka na drastické události dřívějších let uchovala a stále se na ni klade důraz. Alespoň tak snáze předejdeme hrůzám, které se odehrávaly v mnoha táborech. Zmiňme si několik z nich, kde docházelo prakticky denně k tisícovkám zbytečných úmrtí.

Mauthausen jako jeden z největších pracovních táborů

Jedním z táborů, kde denně umíraly tisícovky lidí, najdete v Rakousku. Mluvíme konkrétně o Mauthausenu, což byl ve své době jeden z největších pracovních táborů v nacistickém Německu. Netvořil ho jenom jeden hlavní tábor, ale také několik vedlejších táborů, které měly průmyslově zabezpečit válečný chod celé Říše.

Krematorium

Bohužel právě zde se aktivně používala plynová komora a také právě zde docházelo k mnoha lékařským pokusům na vězních, kteří je často nepřežili.

Chelmno byl především vyhlazovací tábor

Za trochu jiný tábor byl považován tábor Chelmno. Nejednalo se o pracovní místo, ale o vyhlazovací tábor. Do historie se zapsal jako vůbec první tábor, který začal využívat plyn. Zpočátku byli vězni zabíjeni výfukovými plyny. Ti, kteří tento drastický pokus o vraždu přežili, byli posléze zastřeleni do hlavy.

Koncentrační tábor

Buchenwald jako místo, kde se umíralo postupně

Vraťme se však k pracovním táborům. Tím dalším, kde se mnohonásobně umíralo, byl pracovní tábor Buchenwald, kde se však na rozdíl od výše zmíněných umíralo postupně. Vězni zde totiž umírali z vyčerpání nebo vlivem nemoci či z důvodu velice náročné práce.

Tábory, kde dříve umíraly tisícovky lidí denně, stále nahánějí hrůzu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!