Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mírový symbol / foto: shutterstock

Jak se zrodil slavný symbol míru

Kruh s originálním překřížením uvnitř funguje už více jak 60 let. Kde se však vzal a jaké je jeho původní poselství?

Jedná se o jeden z nejznámějších symbolů na světě, který se v průběhu let stal ikonickou záležitostí. Většina lidí jeho vznik spojuje s érou Hippies, pravda o jeho původu je však jinde.

Legendární znak na legendárním voze

Evropská záležitost

Pokud bychom počátek tohoto symbolu zařadili do 60. let minulého století a viděli v něm odraz komunity Hippies vyznávající lásku a propagující protiválečné protesty ve Spojených státech, zkušený historik by nás opravil. Znak, který ve skutečnosti vypadá jako muří noha vepsaná do kruhu, se totiž nezrodil na půdě Spojených států amerických, ale na druhé straně oceánu, tedy ve Velké Británii. Za jeho původem stojí britský designér a grafik Gerald Holtom, jehož dílo představovalo součást kampaně za jaderné odzbrojení.

Mírový znak

Dvě tváře původu mírového symbolu

Sám autor se ke vzniku symbolického kruhu vyjádřil následovně: "Byl jsem zoufalý. Hodně zoufalý. Kreslil jsem si: obraz zoufalého jedince, s roztaženými rukama, ve stylu Goyova rolníka před popravčí četou. Dal jsem kresbě přesné linie a zarámoval ji do kruhu." Po tomto jeho částečně romantickém vyjádření však existuje ještě další, možná také racionálnější vysvětlení. Pokud bychom zapátrali v semaforové komunikaci, při které se využívá postavení vlajek pro konkrétní písmena, došli bychom ke zjištění, že obrácená muří noha v kruhu signalizuje napůl rozpaženými pažemi písmeno "N", zatímco prostřední čára představuje písmeno "D". ND pak zkráceně znamená jaderné odzbrojení (angl. nuclear disarmament).

Živoucí legenda

Pravdou je, že Američané téměř okamžitě převzali tento znak za vlastní. Prezentovalo se s ním hnutí Hippies i hnutí proti válce ve Vietnamu, později také různé feministické spolky či bojovníci za práva homosexuálů. Podle reklamních agentur je dodnes tento symbol živou záležitostí, a není proto divu, že se s ním stále setkáváme v čisté i lehce pozměněné variantě v reklamách, na billboardech či na obálkách knih i poštovních známkách. Jde zkrátka o univerzální symbol míru, který se stal celosvětově slavným a uznávaným.

Jak se zrodil slavný symbol míru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!