Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemocnice duchů / foto: shutterstock

Stará nemocnice v Domažlicích vyvolávala strach a úzkosti

Ač jsou nemocnice místy, kam se chodíme léčit, nemůžeme opominout i bolest a smrt, které jsou jejich nedílnou součástí. V západočeských Domažlicích stála nemocnice, která byla přímo odstrašujícím případem.

Stará nemocnice v Domažlicích

První nemocnice v Domažlicích vznikla už v roce 1859. Tehdy to bylo na okraji historické části města. Později ulice dostala příhodný název U Nemocnice. Nejprve měla jen pár lůžek, ale ta postupně přibývala. Nás nejvíce zajímá období po 30. letech 20. století, kdy byla nemocnice rozšířena. Tehdy poskytovala služby v oblasti gynekologie, chirurgie, měla internu i dětské oddělení. Otázkou je, nakolik byla zdravotní služba kvalitní a také jak místo působilo na pacienty.

Nemocniční chodba

Omšelá budova vzbuzující úzkostlivé pocity

I když měla nemocnice v Domažlicích na svou dobu jistě dobré zázemí a snad i ochotný a příjemný personál, na pacienty i návštěvníky působila temně a smutně. Máme svědkyni, jejíž bratr byl v domažlické staré nemocnici operován v 60. letech se žlučníkem. Paní Květa vypráví: „To místo bylo strašné už na pohled. Vzbuzovalo úzkostné pocity a vůbec se nám nechtělo dovnitř.“ S paní Květou tam tehdy šla manželka pacienta, Zdena, která měla pocity prý podobné. Ještě svého manžela ani neviděla a už prý vyslovila přání: „Dej bůh, ať už je tady odsud pryč, doma v bezpečí.“ Co přimělo paní Zdenu vyslovit takovou větu uprostřed nemocničního areálu?

Stará nemocnice měla na venek šedé pochmurně vyhlížející budovy, a to už ve zmíněných 60. letech. Paní Květa dále vypráví: „Vím, že měl problémy se žlučníkem, nebylo mu dobře a nejedl, ale když za námi přišel na chodbu, úplně jsme se vyděsily. Bratrovi bylo tehdy třicet a něco, ale vzhledem připomínal osmdesátiletého starce. Šedá kůže, propadlé oči, vyhublý a celkově nezdravý. Zmocnil se měl strach a panika. Modlila jsem se, abychom odsud byly co nejdříve pryč a on také. Doma, v bezpečí.“

Strach

Budova duchů

Stará nemocnice v Domažlicích fungovala až do roku 2005. Pak byla konečně otevřena nově vystavěná nemocnice na okraji města. Než došlo ke stržení staré budovy (2013), stala se rájem pro urbexery a lovce senzací. I když byla veřejnosti nepřístupná, čas od času se našel odvážlivec, který se pokusil do budovy vniknout a něco vyfotit. Bezdomovci prý tam nechodili, protože na ně místo působilo děsivě a ponuře. Některým „šťastlivcům“ se prý dokonce podařilo vyfotit podivné úkazy, které by mohly přítomnost duchů dokládat. Slavnou se stala fotografie pana Zdeňka Webera zachycující cosi, co vypadá jako ženská postava v noční košili. Otázkou je, jak takové fotografie interpretovat.

Stará nemocnice v Domažlicích vyvolávala strach a úzkosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!