Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Meč z doby bronzové / foto: www.muzeumjesenik.cz

Houbař na Jesenicku si místo koše hub odnesl domů meč z doby bronzové starý 3 300 let

Překvapivý nález se podařil muži, který se po vydatném podzimním dešti vypravil na sběr hub. Takový úlovek, jaký se mu povedl, však opravdu nečekal.

Když na podzim u Staré Červené Vody zaprší a zapaří se les, vše nasvědčuje tomu, že o houbovou úrodu nebude nouze. Toho chtěl využít i jeden z obyvatelů této vísky, který se vypravil na tradiční houbařskou procházku. Náhodou však narazil na cenný objev, který byl později odborníky charakterizován jako starožitný okrasný meč a jeho stáří datováno do roku 1300 př. n. l.

Náhodné překvapení

K nálezu došlo opravdu zcela nečekaně. Jak muž tvrdí, při procházce lesem spatřil kus kovu, který trčel z hromady kamení. Při bližším prozkoumání měl dojem, že by mohlo jít o starodávný nález, a tak se jej snažil vyprostit. Zanedlouho se mu podařilo vytáhnout meč s vyřezávanou rukojetí a také sekyrku z bronzu. Poctivý nálezce naštěstí věděl, co je jeho povinností, a zkontaktoval Vlastivědné muzeum Jesenicka, jehož pracovníkům oba předměty předal.

Nalezený meč

Meč jako předmět bádání

Experti se začali nálezy zabývat a společně s dalšími odborníky a archeology zjistili, že se opravdu jedná o předměty více jak 3 000 let staré, konkrétně je zařadili do přelomu střední a mladší doby bronzové. Nalezená sekyrka sice nepředstavovala žádný unikát, šlo o běžný předmět tohoto dávného období, zato však meč představoval cennou starožitnost. Podle expertů jde o druhý dochovaný nález, přičemž k tomu prvnímu došlo na tomto území před téměř padesáti lety.

Zbraň, nebo ozdobný doplněk?

Podrobnější zkoumání potvrdila, že bronzový meč byl vyroben klasickými metodami používanými v dané době a že šlo s největší pravděpodobností spíše o ozdobný předmět než o bojovou dýku. Nasvědčuje tomu fakt, že meč nebyl po odlití kován, nebyla tedy snaha vytvořit z něj efektivní zbraň. Také otisk látky, do které byl meč zabalen a uložen do země nasvědčuje tomu, že šlo o okrasný meč, jenž později posloužil jako úlitba bohům.

Houbař na Jesenicku si místo koše hub odnesl domů meč z doby bronzové starý 3 300 let

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!