Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tristan da Cunha / foto: shutterstock

Nejodlehlejší obydlený ostrov Tristan da Cunha

Znáte ostrov, kde žije necelých 300 lidí, spoustu z nich je příbuzných, přesto se mezi sebou vdávají a žení, a používají celkem asi devět příjmení? Že ne? Potom čtěte dál...

Ostrov objevil portugalský mořeplavec Tristao da Cunha v roce 1506. Ostrov je součástí malé skupinky vulkanických ostrovů v jižním Atlantiku. Da Cunha celé souostroví pojmenoval po sobě a tento název už ostrovům zůstal. K osídlení došlo až v 19. století Brity.

Tristan da Cunha je vůbec nejodlehlejší místo světa. Od nejbližšího obydleného místa, ostrova Svatá Helena, je vzdálen 2173 kilometrů. Od nejbližšího místa na nějakém kontinentu, břehů Afriky, leží 2400 kilometrů. Ostrov je součástí Britského společenství národů a hlavou vlády je britská královna, kterou zde zastupuje guvernér z ostrova Svatá Helena.

Na ostrově není letiště, veškeré zásobování je tedy na lodní dopravě. K nejbližšímu pevninskému městu je to 7 dnů plavby.

Jak jsem již zmínila, na ostrově žije zhruba 300 obyvatel, což je asi 80 rodin a obyvatelé jsou většinou geneticky příbuzní. Používá se pouhých devět příjmení - Collins, Glass, Green (těch je nejvíce), Hagan, Lavarello, Repetto, Rogers, Squibb a Swain. Sňatky mezi pokrevnými příbuznými však znamenají zvýšený počet genetických vad a nemocí. Zdejší populaci tvoří především potomci holandských, amerických a italských námořníků a cestovatelů z Britských ostrovů.

Veškerá půda na ostrově je společná a všechny farmářské rodiny na ostrově mají vlastní akcie. Dobytek na ostrově je udržován tak, aby nedocházelo k jeho úbytku a mohla se díky němu uchovávat pastvina.

Hlavním zdrojem příjmů obyvatel ostrova je rybolov a lov humrů a mořských raků. Továrna na jejich zpracování se nachází přímo na ostrově. Dále je živí prodej poštovních známek a mincí. Většina lidí žijících na ostrově má dvě zaměstnání, přičemž to druhé je většinou nějaká administrativní činnost, týkající se ostrova.

Zdravotní péči zajišťuje jeden lékař s několika sestrami. Akutní případy se řeší přivoláním nejbližší rybářské lodi a převozem do Kapského města. No, trochu hazard, pravda. Internetové připojení je velmi omezené a pomalé.

Na ostrově nenajdete hotely, ani penziony. Ubytování zde je v soukromí. Někteří obyvatelé mají místo přímo pro ubytování hostů, někde můžete bydlet přímo v rodině. Život zde plyne pomalu, v pohodě, není kam spěchat.

Nejodlehlejší obydlený ostrov Tristan da Cunha

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!