Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bangkok v noci / foto: shutterstock

Sexuální turistika jako dlouhodobý problém exotických zemí

Přibývá lidí cestujících do zahraničí s cílem užít si nevšední milostné dobrodružství, alarmující jsou hlavně čísla nezletilých prostitutek a někdy i prostitutů.

Za sexuální turistikou se ročně vydává statisíce lidí, kteří s vidinou možnosti užít si za pár korun cestují do známých destinací. Mezi takové oblasti patří hlavně asijské země, jako je Thajsko, Čína či Japonsko, dále některé africké země či oblasti Latinské Ameriky. Lidé poskytující sexuální služby v těchto zemích si málokdy svobodně zvolí tento styl života, většinou jsou k prostituci donuceni různými okolnostmi, rodinou, případně i organizovaným zločinem. Pokud mluvíme o nezletilých a dětech, jejich volba pak není svobodná nikdy.

Sexuální turista s heslem: Za málo peněz hodně muziky!

Pro obyvatele Západního světa se cestování do exotických destinací stalo poměrně dostupnou záležitostí, na celém výletu bývá nejdražší letenka. Na místě už si pak dotyčný koupí a zaplatí téměř vše včetně sexuálních služeb. Dříve bývala sexuální turistika spíše individuální zálibou, v poslední době se však stává organizovanou záležitostí, kterou využívají bohaté společnosti jako zábavný program pro své klienty nebo jako odměnu pro vrcholné manažery. Jde v podstatě o kolonialistický přístup založený na myšlence, že tyto země jsou kulturně méně pokročilé a nemají zakořeněné pevné morální zvyklosti, tudíž zde lze za peníze koupit cokoli: jídlo, alkohol, drogy a samozřejmě i sex. Od těch, kteří své služby nabízejí, se automaticky očekává oddanost, vstřícnost a ochota splnit zákazníkovi jakékoliv přání. Sami klienti se za své jednání necítí nikterak provinile a často jednají ve víře, že tyto země takový druh zábavy umožňují nebo jej dokonce podporují.

Výrazný nárůst dětské prostituce

Podle organizace ECPAT, která celosvětově usiluje o ukončení sexuálního vykořisťování dětí, dochází k nárůstu dětské prostituce hlavně v oblastech Vietnamu, Kambodže, Ghany, Keni a Zambie. Zvláště rozšířený je zde hlavně panenský trh, nedotčené dívky totiž představují nejdražší zboží. K pochopení závažnosti této situace přispěl také experiment, který provedla nevládní organizace Terres des Hommes. Ta vytvořila ve veřejné chatovací místnosti fiktivní identitu desetileté filipínské dívky, která za poplatek nabízela sexuální představení prostřednictvím webové kamery. Za deset týdnů kontaktovalo tento profil 20 172 lidí s žádostí o zhlédnutí.

Dětská prostituce v číslech

Pokud si myslíte, že sexuální služby dětí a nezletilých lákají hlavně pedofily, jste na omylu. Podle ECPAT je pouze 5 % vykořisťovatelů dětské prostituce pedofilů, zatímco 95 % ostatních hledá „nekonvenční zážitek“. 60  % tak činí příležitostně a 35% klientů využívá sexuální služby opakovaně. Tento jev se týká převážně mužů, ženy zde představují výrazně nižší procentuální podíl a v jejich zájmu jsou hlavně mladí muži z karibských zemí.

Sexuální turistika jako dlouhodobý problém exotických zemí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!