Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plechová střešní krytina a okapy Blachotrapez / foto: Archiv Blachotrapez

Nepodceňujte péči o okapy: Jejich ucpání může přinést nepříjemné důsledky

Okapy potřebují pravidelnou údržbu a péči, jinak hrozí jejich poškození nebo zničení. Následky tedy nemusí být jen nepříjemné, ale i nákladné. Jak se jim vyvarovat?

Péče o okapy se dělí na několik dílčích úkonů. Především je potřeba celý systém pravidelně kontrolovat, čistit ho a nezanedbávat opravy.

Co způsobí zanedbaná údržba okapů?

Jaký nejhorší scénář může nastat při nedostatečné údržbě? Největší nebezpečí představují spadené listí, mech a další nečistoty ze střešní krytiny, které ucpou okap. Stékající voda nemá kudy protéct a zůstane uvnitř systému. Pokud tomu nebudete věnovat pozornost, s prvními mrazy voda zmrzne a roztahující se led může okap roztrhnout.

Děravý a poškozený okap neodvádí vodu, která kape na zeď domu, poškozuje omítky, zanechává vlhké stěny a může se dostat až do základů.

Prevence na 1. místě

Okapové žlaby a roury je potřeba pravidelně čistit, nejlépe dvakrát do roka. V jarních měsících zkontrolujte, jestli systém nepoškodil sníh a mráz. Zbavte se mechů, větviček, listí a dalších nečistot, které tam poslal roztávající sníh. Pokud máte plechovou střešní krytinu od společnosti Blachotrapez, – či dokonce máte od ní okapový systém KROP STAL či plastový KROP PVC, které mohou být v celé řadě barevných kombinací – na které se nečistoty a mech nedrží, budete mít rychle hotovo.

Na podzim je potřeba vše zopakovat. Vlhké padající listí může snadno ucpat celý systém. Pokud máte u domu strom, ani plechová střecha v prevenci nepomůže.

Při čištění zároveň odhalíte zkorodovaná místa nebo špatně těsnící spoje. Na malá poškození můžete využít klempířský tmel, který je dostatečně elastický a nepopraská ani v namáhaných spojích. Běžný tvrdý tmel na tuto práci nedoporučujeme.

Pravidelným nátěrem ušetříte za opravy

Děr a trhlin se pravděpodobně vůbec nedočkáte, pokud budete okapový systém pravidelně natírat. Platí to především u oblíbených pozinkovaných okapů. Každé tři roky systém pečlivě vyčistěte a přetřete barvou a zabráníte vzniku korozí. U okapových systémů z jiných materiálů nejsou ochranné nátěry potřeba.

Věnujte se okapům alespoň jednou, ideálně dvakrát ročně, a nemusíte se nepříjemných nehod bát.

K tomuto článku není otevřena diskuze