Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pokoj pro školáka / foto: shutterstock

Jak zařídit dětský pokoj pro školáka? Nechte si poradit!

Děti školou povinné samozřejmě mají své nároky. Ve svém pokoji se učí, ale také se věnují svým zálibám a odpočinku. Veškeré jejich aktivity se zkrátka odehrávají v jedné místnosti. A ta jim proto musí být dobře přizpůsobena.

Dětský pokoj by měl být prosvětlený s dominancí tlumených, ideálně pastelových barev. Školák by v něm měl mít místo jak pro přípravu na školní vyučování, tak i pro své záliby a odpočinek. Mějte přitom na paměti, že tyto dva světy by se neměly míchat. Ideálně je rozdělte na dvě samostatné sekce – sekci studijní a sekci odpočinkovou.

I z nábytku děti vyrostou

Sekci studijní samozřejmě dominuje dostatečně prostorný a dobře osvětlený psací stůl v kombinaci s pohodlnou židlí. Stůl i židli vybírejte především na základě školákovy výšky. Velmi praktický v tomto ohledu je tzv. rostoucí nábytek. Jedná se o speciální rostoucí židle a stoly, které doslova a do písmene rostou spolu s dětmi. Tedy ony samozřejmě přímo nerostou, ale jejich konstrukce umožňuje nastavení výšky stolové desky (popřípadě židle) dle potřeby. Takový nábytek dítě využije prakticky po celé trvání povinné školní docházky. Jinak počítejte s tím, že dítě stejně jako z bot a oblečení vyroste i z psacího stolu a židle.

Nastavitelný úhel desky

Moderní rostoucí stoly navíc umožňují i nastavení úhlu pracovní desky, který je předpokladem správné ergonomie sezení a s ní souvisejícího zdravého vývoje páteře. Dítě se nepřepíná, nikam nenatahuje, nic jej nerozptyluje a může se tak plně soustředit na studium. To pak je mnohem více koncentrované. K rostoucímu psacímu stolu doporučujeme pořídit i na stejném principu postavenou rostoucí židli. I její konstrukce umožňuje nastavení její výšky dle potřeby, tedy výšky školáka.

Školák píšící domácí úkoly

Umístění pracovního stolu

Kam dětský psací stůl se židlí umístit? Ideálně na nějaké klidné místo, na němž se dítě bude moci plně soustředit. Mimo dosah by měly být všechny hračky i hry. Ty soustřeďte do na začátku článku zmíněné sekce zábavné.

Myslete na dostatek světla

Psacímu stolu by se během dne mělo dostávat dostatečné množství přirozeného denního světla. Doporučit tak lze jeho umístění u okna. V každém případě se vyvarujte umístění psacího stolu čelem ke zdi. Pokud není možné stůl postavit přímo k oknu, postavte jej spíše do prostoru.

Zaměřeno na osvětlení

V hledáčku vašeho zájmu by mělo být i vhodné osvětlení dětského pokoje. Patří do něj jak svítidlo centrální neboli stropní, tak vhodná lampa stolní a lampička na noční stoleček. Každé z těchto svítidel slouží jinému účelu. Úkolem stropního lustru je vrhat rozptýlené světlo s dostatečnou intenzitou, ideálně s LED žárovkou. Ty navíc dokáží podávat různé barvy světla, které neunaví dětské oči.

Neopomíjejte ani barvu světla

Barva světla je důležitá i u obou lampiček do dětského pokoje – lampičky na psací stůl i noční stoleček. Zatímco psací stůl by měl být osvětlený intenzívním světlem studeným, které obecně nabuzuje a napomáhá koncentraci, naopak lampička na noční stoleček by měla vyzařovat uklidňující světlo teplé.

K tomuto článku není otevřena diskuze