Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smoothie z červené řepy / foto: shutterstock

Červená řepa pomůže s detoxikací a zpomalí stárnutí

Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu, kterou snadno a za levné peníze seženete i v zimě. Mnoho lidí ji ale mine, aniž by jí věnovali pozornost. A to je škoda.

Nepříjemnou chuť lze odstranit vhodnou úpravou

Možná si ještě ze školní jídelny pamatujete na zemitou chuť červené řepy, kterou většina z nás vracela k okénku. Příčinou její neoblíbenosti je právě nevhodná kuchyňská úprava, která této vpravdě podceňované zelenině ubírá na atraktivitě. Červenou řepu přitom lze vařit, smažit, sterilovat, připravovat z ní šťávy či oblíbené carpaccio s kozím sýrem. Stačí popustit trochu uzdu fantazii a přeladit se na zdravou notu.

Červená řepa

Řepu mohou konzumovat i diabetici

U červené řepy byly prokázány silné detoxikační účinky. Pomáhá především s odstraňováním nepříjemných důsledků civilizačních chorob, tedy vysokého krevního tlaku, cukrovky a nadváhy. Vysoký obsah železa a schopnost podpořit tvorbu červených krvinek z ní činí výjimečnou potravinu pro chudokrevné. Řepa je ale také výborným antioxidantem, tedy potravinou, která zamezuje tvorbě volných radikálů a tím předčasnému stárnutí organismu. Kromě vitamínů řady E a C obsahuje také velké množství draslíku, hořčíku a železa, ale i manganu a zinku podporujícího mužskou plodnost. Sacharidy, které se v ní nacházejí, navíc pomohou rychle dodat energii.

Červená řepa

Pozvěte řepu i do vaší kuchyně

Chcete-li si na červené řepě opravdu pochutnat a využít všech jejích benefitů, připravte si ji tak, aby vám chutnala. Jedním z nejčastějších způsobů její přípravy je pečení v alobalu s několika kapkami olivového oleje a stroužkem česneku. Upečenou řepu můžete ještě doplnit o vlašské ořechy, ocet balzamiko či balkánský sýr. Díky tomu získáte výborně stravitelný lehký pokrm, který vás nabije vitamíny i uprostřed zimy. Čerstvou řepu můžete použít také jako surovinu pro přípravu zeleninové šťávy. Jednoduše ji nakrájejte na kousky a vložte do odšťavovače. Pro vylepšení chuti můžete přidat pár kousků ananasu nebo jablek. Pikantnost nápoje zvýší i snítek máty. Řepě se není potřeba vyhýbyt, právě v zimě je pro naše tělo jednou z nejpřirozenějších odrůd zeleniny.

Červená řepa pomůže s detoxikací a zpomalí stárnutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!