Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hygiena a dezinfekce / foto: shutterstock

Domácí dezinfekce na ruce vás ochrání před nežádoucími viry i bakteriemi

Vysušují vám komerčně dostupné dezinfekční prostředky ruce, ale přesto byste rádi chránili své zdraví před náporem nežádoucích mikroorganismů? Vyrobte si vlastní dezinfekci na míru.

Nejlepší ochrana je pravidelné mytí rukou

Mýdlo a teplá voda vás kontaminantů na vašich rukách zbaví nejlépe. Ne vždy a všude ale máme možnost si umýt ruce. Například pokud nakupujete anebo se pohybujete v městské hromadné dopravě, je udržení čistoty vašich rukou poměrně obtížné. Právě pro tyto účely je dobré se sebou nosit dezinfekci, která vás všeho nežádoucího rychle zbaví.

Mytí rukou

Domácí dezinfekce bude levnější a vůni a složení si přizpůsobíte

Základem každého dezinfekčního prostředku je minimálně 60 % alkohol. Pořídíte ho nejlépe v lékárně. Použít lze samozřejmě i levnější denaturovaný líh z drogerie. Dezinfekčního prostředku ale nebudete vyrábět litry, proto se vyplatí sáhnout spíše po kvalitním alkoholu. Na cca 250 ml dezinfekce nalijte asi 200 ml lihu do vyvařené a suché lahvičky, doplňte jednou polévkovou lžící peroxidu vodíku a budete-li chtít, aby vaše dezinfekce měla spíše gelovou konzistenci, doplňte ještě asi 1 čajovou lžičku rostlinného glycerinu. Ten má mimo jiné hydratační vlastnosti, takže pomůže pokožce vašich rukou předcházet zbytečnému vysoušení po použití dezinfekce. Pro zajištění přirozené výživy doplňte roztok několika kapkami tokoferolu neboli vitamínu E a samozřejmě nezapomeňte na esenciální olej s vaší oblíbenou vůní.

Dezinfikovat můžete i citlivou pokožku rukou

Víte-li, že je vaše pokožka citlivá k působení vnějších vlivů, přidejte do vaší domácí dezinfekce několik mililitrů přírodní květové vody, například z měsíčku lékařského. Ten se postará o regeneraci, ale také o zklidnění podrážděné pokožky. Při častém výskytu ekzémů a vyrážek pomůže také hydroláz z máty peprné. Obojí seženete na většině e-shopů s kosmetickými surovinami. Aby se v dezinfekci všechny složky dokonale promísily, je vhodné nechat ji několik dní odstát. Pokud ale není zbytí, klidně ji použijte ihned, před viry a bakteriemi vás ochrání, jen nebude zpočátku vykazovat tak účinné hydratační vlastnosti a intenzivní vůni.

Měsíček lékařský

Je libo dezinfekci ve spreji?

Svoji domácí dezinfekci můžete naplnit například do lahviček od vypotřebované kosmetiky anebo prázdných flakonků od parfémů. Ty samozřejmě před použitím důkladně vymyjte.

Domácí dezinfekce na ruce vás ochrání před nežádoucími viry i bakteriemi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!