Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Atopický ekzém / foto: shutterstock

Atopický ekzém jako strašák ve skříni rodičů. Jak se o děti s tímto problémem starat?

Suchá, červená, svědivá pokožka - i tak lze popsat atopický ekzém, se kterým se dnes rodí řada dětí. Zatímco u některých to jde znát prakticky ihned, u jiných dětí se atopický ekzém rozjíždí s přibývajícími léty.

Jelikož je to doslova noční můra každého rodiče, nabízí se otázka, jak se zdravotním problémem bojovat. Mnozí rodiče už možná vystříleli všechny své náboje či odkryli všechna esa v rukávu, přesto nad atopickým ekzémem nevyhráli. Za vyzkoušení stojí několik tipů, které doporučují sami dermatologové.

Pravidelné natírání je základ

Ze všeho nejdůležitější je natírání pokožky. Vsadit se vyplatí na krémy či masti, které jsou zvláčňující a hydratující. Jak již bylo zmíněno, atopická pokožka je především suchá pokožka. Nelze však říct konkrétní a stoprocentně účinnou mast, jelikož každá atopická pokožka vyžaduje něco jiného. V tomto případě se musí zkoušet, zkoušet a zkoušet.

Hlavně žádný prach

Dermatologové se shodují na tom, že by se měla omezit prašnost v interiéru, kde dítě s atopickým ekzémem pobývá. Zamezí se tím podráždění pokožky. Místo koberců tak volte lino, místo těžkých závěsů volte lehké záclony. Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu matrací, do nichž se usazuje obrovské množství zmiňovaného nepřítele.

Pozor na sportovní aktivity

Aby se atopický ekzém zbytečně nepodráždil, musí se apelovat na jednu věc, a sice aby se dítě příliš nezpotilo. Kvůli potu se může atopický ekzém objevit i na místech, kde byste ho nečekali nebo kde se běžně nevyskytuje.

Stejně tak je nevhodné plavání, u kterého se dítě sice nezpotí, ovšem přijde do kontaktu s chlorem v bazénu, který ekzém zhorší a pokožku ještě více vysuší.

Vyhýbejte se nevhodným potravinámDermatologové většinou přesně určí, co dítěti nedělá dobře a co tedy do jídelníčku nedávat. Obecně platí, že se dítě musí vyhýbat kyselým potravinám a taktéž jídlu příliš kořeněnému nebo pikantnímu. Některé děti mají zakázanou i čokoládu, jiné zase kečup nebo hořčici. Nevhodné potraviny zhoršují ekzém a navozují svědění.

Atopický ekzém jako strašák ve skříni rodičů. Jak se o děti s tímto problémem starat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!