Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sacharidy / foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Sacharidy vůbec nejsou špatné: Ani při hubnutí se jich nebojte!

Chtěli byste vypadat lépe, shodit nějaké ty kilogramy a nabrat svalovou hmotu? Aby ne, kdo by si to nepřál? Ať už jsou vaše přání z hlediska formování vaší postavy jakákoli, určitě si budete muset dát pozor na sacharidy.

Mezi veřejností koluje spousta mýtů, které se týkají právě sacharidů. Jejich příjem se nicméně vyplatí kontrolovat. Mimo jiné se také hovoří o tom, že sacharidy o stravy lidí, již chtějí zhubnout, změnit životní styl na zdravý nebo nabrat svaly, nepatří. Není tomu tak. My se na sacharidy zaměříme právě v tomto článku. Nejprve poukážeme na kontroverze, které se jich týkají. Následně se zaměříme na úlohu inzulínu. Neopomeneme ani to, kolik sacharidů bychom měli přijmout. Podíváme se ale i na mnohé jiné aspekty, jež se jich týkají.

V čem jsou sacharidy kontroverzní

Proč se vlastně o sacharidech mluví jako o nepřátelích diet a zdravého životního stylu? Vše souvisí s fungováním inzulínu. Ten se dle mnohých zvyšuje právě při větším množství sacharidů. Situace je taková, že při zvýšení příjmu sacharidů či jakýchkoli jiných makroživin vyskočí hladina inzulínu nahoru. Je-li hladina inzulínu vysoká, tělo se rozhodne všechno ukládat do tuků. Pokud tedy logicky hodláme zabránit vzniku tuků, měli bychom sacharidy radikálně omezit. Lidé tento fakt rádi přijmou a myslí si, že jde o realitu. Situace je ale poněkud odlišná. Inzulín sice tuk ukládá, nicméně neznamená to, že byste se stávali tučnými, tedy radikálně přibírali na váze. Inzulín se vytváří ve slinivce a naše tělo jej potřebuje. Otevírá brány buněk pro živiny. Jak člověk tráví, klesá i hladina inzulínu. Lidé si bohužel uvědomili, že inzulín otevírá také brány buněk tukových. Tato informace je ale zcela vytržená z kontextu. Opravdu tučnými činí lidi přejídání absence pohybu.  

Kolik sacharidů je možné každý den přijímat?

Přesně tak, mnozí se ptají, kolik sacharidů denně přijímat. Rozhodně by se to s nimi nemělo přehánět. V případě, že jste aktivní, cvičíte a snažíte se udržovat fyzickou kondici, rozhodně je lepší, když si vaše tělo vezme sacharidů více než méně. V případě minimálního pohybu a sedavého zaměstnání je lepší sacharidy spíše vypouštět. Nikoli proto, že by byly špatné, ale z důvodu, že vaše tělo nepotřebuje takové množství rychlé energie.

Kolik sacharidů přijmout, když se nabírají svaly?

Určitě je zapotřebí zmínit také glykogen. I v této podobě se mohou sacharidy také ukládat. Glykogen se vytváří v játrech a svalech. Využít jej lze prakticky okamžitě jako zdroj energie. Jestliže intenzivně trénujete, měli byste počítat s tím, že vaše svaly potřebují nějaký pohon, a tím je právě glykogen. Je dokázáno, že když půjdete cvičit po dlouhé době od posledního jídla, budete maximálně slabí a rozhodně nedosáhnete takového výkonu, jako by tomu bylo v případě času po dni, kdy jste vydatně jedli. Pro udržení hladiny glykogenu v krvi je nezbytné dostat do sebe dostatečné množství sacharidů. Jestliže tuto hladinu nemáte, existuje vysoká pravděpodobnost, že si tělo sáhne pro zásoby do svalů. Tady začne postupně rozkládat bílkoviny a svaly se logicky budou zmenšovat, což si přát nebudete. Po tukových zásobách nevyhnutně organismus jít určitě nemusí.

U sportovců se nízkosacharidová dieta nevyplácí

Určitě. Některé studie vychází z toho, že se u sportovců dodržujících nízkosacharidovou dietu došlo ke snížení testosteronu a zvýšení kortizolu, tedy hormonu stresu. Mělo by to fungovat naopak, jelikož testosteron je potřebný především k regeneraci svalstva. Stejně tak testosteron vede k nabírání svalů a k lepšímu výkonu. Svaly pomáhá budovat také zvýšená hladina inzulínu, a to díky sacharidům! Existuje také studie, v jejímž rámci se studovali lidé, kteří cvičili nohy. Ti, kteří měli nízkosacharidovou stravu, se vyznačovali mnohem větším poškozením svalů. Tato skutečnost je už sama o sobě vcelku výmluvná.   

Kolik sacharidů se doporučuje?

Doporučovaná hodnota sacharidů se stanovuje v rozmezí od 2 do 6 gramů na 1 kilogram tělesné váhy člověka. Hodnota se samozřejmě také odvíjí od konkrétního stavu organismu a také jiných makroživin, tedy především tuků a bílkovin.

Nastavení sacharidů při dietě

Velmi důležité je také vědět, kolik sacharidů vlastně chcete přijmout, když hodláte zhubnout. Bohužel se ujaly i takzvané nízkosacharidové diety. Zdravost těchto diet je přinejmenším diskutabilní. U jakýchkoli hubnoucích režimů je velmi důležité mít menší kalorický příjem než výdej. Samozřejmě nelze konzumovat potraviny, které obsahují jednoduché cukry. Ty jsou pro naše tělo naprosto nepotřebné. Odpuštění si slazených nápojů a cukrovinek by mělo být u jakéhokoli dietního režimu samozřejmostí. Jinak je třeba upozornit také na fakt, že kalorie pocházející z bílkovin, tuků nebo sacharidů jsou stejné. Samotné nízkosacharidové diety mohu mít význam u lidí s nízkou mírou inzulinové senzitivity a jedinců, již se skoro vůbec nehýbou a chtějí zhubnout. Jestliže cvičíte a hubnete, sacharidy budete neustále jednoznačně potřebovat. Vždyť sacharidy v podobě brambor, ovoce nebo mnohých jiných potravin. Jsou pro člověka zcela běžnou a přirozenou záležitostí. Bez nich si život nedokážeme ani představit. Doplní vám totiž energetické zásoby ve svalech, o čemž už ostatně byla řeč. Sacharidy hrají zkrátka v organismu velmi důležitou roli.

 Více spolehlivých informací o cvičení a hubnutí naleznete na fitnessrevolution.cz.

Sacharidy vůbec nejsou špatné: Ani při hubnutí se jich nebojte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!