Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alergie na kočku / foto: shutterstock

Alergie na kočky představuje vážný problém, nová vakcína slibuje řešení

Máte rádi přítulného kočičího domácího mazlíčka, ale zdravotní problémy vám brání v jeho chovu? Možná se vám blýská na lepší časy.

Mnoho lidí při kontaktu s kočkou trpí nepříjemnými alergickými reakcemi, kvůli kterým je pro ně soužití s tímto tvorem zcela nepřijatelné. Nyní pro ně svítá naděje, že i oni si budou moci oblíbeného zvířecího mazlíčka pořídit. Švýcarští vědci nyní přišli s vakcínou, která by mohla problém alergie na kočky jednou pro vždy vyřešit.

Kočka v náručí

Mylná domněnka o původu alergie

Ač si většina lidí myslí, že alergeny vyvolávající nepříjemné alergické reakce způsobuje kočičí srst, pravda je jinde. Alergii totiž způsobují kočičí sliny, které se dostávají do kočičí srsti častým olizování a čištěním, které kočky tak často a rády provádí. Bílkovina nazvaná Fel-dl se tak kromě kočičí srsti vyskytuje také v odumřelých kožních buňkách, v moči i ve výměšcích mazových žláz koček. Přítomnost kočky proto znamená rozptýlení této látky v celém prostoru, ve kterém se kočka pohybuje.

Jak se alergie na kočku projevuje

Kočičí alergen v mírnější formě vyvolává klasické svědění očí, kýchání, zduření a podráždění nosní sliznice. Jestliže dotyčnou osobu postihne silná alergická reakce na kočku, může se u ní objevit sípání až dušnost, při opakovaném a dlouhodobém působení alergenu se i mírnější alergie může vyvinout v astma.

Alergie na kočku

Švýcarské řešení

Vědci z Fakultní nemocnici v Curychu přišli s unikátní vakcínou, která je schopna zastavit, případně zmírnit příznaky alergie lidí, u kterých se výše popsané symptomy projevují. Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology by vakcína s názvem HypoCat byla určena přímo kočkám, u kterých by údajně měla produkovat protilátky působící proti proteinům odpovědným za alergické reakce. Desítky testů provedených na kočkách zatím ukazují, že vakcína nepřináší žádné vedlejší účinky, a mohla by proto jednou pro vždy vyřešit problém soužití koček a lidí trpících na kočičí alergen.

Alergie na kočky představuje vážný problém, nová vakcína slibuje řešení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!