Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamín D / foto: shutterstock

Dlouhodobá karanténa může vést k nedostatku vitamínu D

Důležitý vitamín D, který získává naše tělo hlavně ze slunečního záření, chrání mimo jiné před chřipkou a respiračními onemocněními. Jeho nedostatek však pocítíme i v jiných oblastech.

Vitamín D má značný vliv na naše zdraví. Mezi jeho hlavní funkce patří podpora imunitního systému, zachování silných a zdravých kostí a zubů i podpora normální činnost svalů. Příjem vitamínu D však na rozdíl od jiných vitamínů pochází jen z 10 % ze stravy, zbylých 90 % příjmu tohoto vitamínu získává naše tělo ze slunečního záření. Podle odborných studií běžně trpí nedostatkem vitamínu D téměř polovina populace, a toto číslo se ještě zvyšuje v zimních a jarních měsících, kdy bývá slunečního svitu méně a lidé tráví minimum času venku. Naopak na jaře a v létě nastává vhodná doba k doplnění chybějícího vitamínu D a posílení odolnosti našeho organismu. V současné situaci karanténních opatření, která souvisí s celosvětovou pandemií koronaviru, mnoho zemí zavádí omezení vycházení a minimalizuje tak pobyt venku, což může mít zásadní vliv na příjem vitamínu D.

Sluneční svit

Jaký vliv může mít nedostatek slunečního záření na náš organismus

Značné problémy způsobuje nedostatek vitamínu D hlavně u dětí. Jeho absence má za následek vadný vývoj kostry, značnou kazivost zubů a jejich vypadávání, snadnou lámavost kostí i četné poruchy nervové soustavy vedoucí k podráženosti, poruchám spánku až depresím. Právě pro dostatek vitamínu je dětem doporučován každodenní pobyt na čerstvém vzduchu, který má zásadní vliv na celkové posilování dětské imunity.

Dospělí, kteří nemají dostatek vitamínu D, trpí na časté virové infekce, cítí soustavnou únavu a slabost, trápí je bolesti svalů a kloubů a celkově jejich tělo hůře regeneruje. Vypadávání vlasů je dalším z typických projevů nedostatku vitamínu D, stejně jako nadměrné pocení, případně úzkostné až depresivní stavy. Ne nadarmo se proto říká, že slunce léčí.

Depresivní nálada

Jak můžeme svému tělu dodat vitamín D?

I když strava tvoří minoritní část příjmu vitamínu D, přesto se můžeme snažit jeho příjem podpořit vhodnými potravinami. Mezi ty nejdůležitější, díky kterým naše tělo získá vitamín D, patří hlavně tučné ryby jako losos, makrela, pstruh nebo tuňák. Při jejich konzumaci navíc podpoříte srdce, jelikož obsahují také zdravé omega-3 mastné kyseliny. Pokud hledáte levnější variantu, podobnou službu jako čerstvé ryby vám udělají i ryby konzervované. Například takový tuňák v konzervě je skvělou alternativou. Poměrně velké množství vitamínu D naleznete také v mléku, hovězích játrech, vejcích.

Stále však platí, že nejvyšší příjem vitamínu D získáte ze slunečního záření, a proto nezanedbávejte každodenní zdravotní procházku do přírody, na kterou zatím máte, dle současných nařízení, nárok.

Dlouhodobá karanténa může vést k nedostatku vitamínu D

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!