Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vietnamská doktorka / foto: shutterstock

Nejúspěšnější v léčbě koronaviru je Vietnam, nejhůře si vedou překvapivě USA

Fenomén této nemoci se nevyvíjí ve všech zemích světa stejně. Aktuálně jsou velké rozdíly v úspěšnosti léčby mezi jednotlivými státy.

Až do minulého týdne se naše republika držela mimo skupinu zemí, kde by koronavirus přinášel problémy, nebo dokonce úmrtí. Dnes je všechno jinak a máme tu první nakažené. Aktuálně jich je osm, zdá se, že všichni přicestovali z Itálie. Všichni se stále léčí a nikdo z nich se ještě neuzdravil. Doufejme, že se to postupně povede všem.

Které země si vedou v léčbě nejlépe

Pokud sledujeme úspěšnost léčby, určitě je hlavním cílem, aby nedocházelo k úmrtí. Nejvíce nakažených s nulovou úmrtností má Německo. Celkově tam onemocnělo 244 lidí a vyléčených je zatím 16. Velký počet nakažených bez jediného úmrtí má též Švýcarsko, Singapur, Británie, nebo taky blízkovýchodní Kuvajt. Ovšem nejúspěšnější zemí, kde onemocněl větší počet lidí tímto nebezpečným virem, je Vietnam. Z 16 nakažených lidí nikdo nezemřel a všichni se už uzdravili, Vietnam má tedy opět jak se říká „čistý štít“.

Kde to naopak jde špatně

Pokud bereme v potaz absolutní počet úmrtí, vede samozřejmě Čína, kde toto číslo dosáhlo smutných 2981 obětí viru. Jelikož počet nakažených už dosáhl 80 270, úmrtnost je tu 3,71 procenta. Druhou nejohroženější zemí je bohužel blízká Itálie, která už překonala blízkovýchodní Irán. Zde již zemřelo 107 osob z 3092 nakažených, procento úmrtnosti je tedy podobné jako v Číně – 3,46. Pokud sledujeme procento zemřelých, vůbec nejhůře jsou na tom překvapivě Spojené státy americké. Úmrtnost zde zatím dosahuje 7,43 procenta. USA jsou navíc jedinou zemí s větším počtem nakažených osob, kde zatím zemřelo více lidí, než kolik se vyléčilo.

Vliv na ekonomiku a cestování bude značný

Přestože virus sám o sobě není o moc nebezpečnější než chřipka, takové pozdvižení jsme tu ještě neviděli. První, kdo prodělá, budou aerolinky a cestovní kanceláře. Letecké společnosti budou rušit lety (Lufthansa už uzemnila z důvodu nezájmu cestujících čtvrtinu flotily) a posléze i objednávky na nová letadla. Airbus tak bude mít volné kapacity a tím umožní potenciálním zákazníkům, kteří čekají na dodávky problematického Boeingu 737 MAX, přejít k němu. Boeing zřejmě bez zakázek ukončí výrobu problematického 737 MAX zcela. Bude méně letadel i turistů. A pak už tu máme spojené nádoby, hotely budou strádat, dále restaurace v centrech měst a podobně. Na druhou stranu, dnes je na světě objektivně „přecestováno“. V centru Prahy musíte pomalu hledat lupou, abyste našli Pražáky. To samé i v jiných metropolích a turistických místech.

Možná se tedy vrátíme o pár desítek let zpět a nebudeme tolik cestovat. Budeme si potom třeba více vážit naší krásné země a uvědomíme si, že je potřeba o ni pečovat, chránit ji a předat ve stejném stavu i našim potomkům.

Nejúspěšnější v léčbě koronaviru je Vietnam, nejhůře si vedou překvapivě USA

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!