Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Maratón / foto: shutterstock

Běhat byste měli ve správné obuvi, která neškodí vašim kloubům

Běh je jedním z nejrozšířenějších sportů na světě. K tomu, abychom ale běhali i ohleduplně ke svému zdraví, potřebujeme vybrat vhodnou běžeckou obuv přizpůsobenou co nejvíce našim nohám.

Jaké jsou nejčastější chyby při výběru běžecké obuvi? Jaká jsou základní kritéria pro výběr té správné běžecké obuvi?

Základní kritéria při výběru běžeckých bot

Běhání je jeden z nejdostupnějších sportů na světě. Nejdůležitějším vybavení jsou pouze běžecké boty. Vybrat si správné boty je ale alchymie. Jaká jsou základní kritéria pro správný výběr běžecké obuvi?

Klíčovou roli hraje doba, kterou se běhu věnujete. Rozdílnou botu budete potřebovat při občasném běhu i při pravidelném běhání. Při výběru běžecké obuvi musíte vzít v potaz především povrch, po kterém se budete pohybovat.

Nezapomínejte vedle těchto kritérií na vaši hmotnost a došlap nohy. Každý člověk má jinou techniku došlapu ovlivňující správný výběr běžecké boty. Jak začít běhat zdravě? Vybírejte si obuv o 1-2 čísla větší, než je vaše bota na běžné chození.

Nejčastější chyby při výběru obuvi na běh

Při výběru běžecké obuvi se běžci často dopouští několika chyb. Nejčastější chybou je špatný výběr velikosti obuvi. Velikost běžecké obuvi se nedá srovnávat s obuví na běžné chození. Každý běžec by měl mít botu o 1-2 čísla větší.

Podstatným aspektem je technika došlapu. Je důležité, jestli je váš došlap přes patu, špičku či je neutrální. Při správném výběru byste při tomto neměli udělat chybu. Pomoci vám může diagnostika došlapu, kterou vám udělají ve specializovaných prodejnách.

V neposlední řadě se často chybuje u výběru běžeckých bot při vhodnosti na konkrétní terén. Je velký rozdíl, jestli běháte po betonu, v lese nebo na běžeckém oválu. Každá běžecká bota má svou specifickou konstrukci. Běžecké obuv je navíc rozdělena na obuv do 80 kg váhy a nad tuto hodnotu. Myslete při výběru i na toto.

Běhat byste měli ve správné obuvi, která neškodí vašim kloubům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!