Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kaki / foto: shutterstock

Kaki a jeho blahodárné účinky na lidský organismus

Pro všechny milovníky sladkých ovocných chutí nabízí toto exotické ovoce bonus v podobě zdraví prospěšných látek a vitamínů.

Kaki, méně známé pod názvem tomel, pochází z východní Asie a je plodem tomelu japonského. Jde o jednu z nejstarších rostlin pěstovaných člověkem a konkrétně v Číně se kaki pěstuje a konzumuje už více jak 2 000 let. Od pradávna je totiž považováno za jednu z nejzdravějších potravin. Sami Číňané nazývají strom plodící tyto plody „stromem sedmi ctností“ a jeho vědecký název Diospyros kaki pocházející z řečtiny doslova znamená „Diova božská pšenice". Kaki je v první řadě maximálně bohaté na živiny, průměrný plod (asi 170 gramů) obsahuje vlákninu, vitamíny A, B, vitamíny C, E a K, taniny, flavonoidy, karotenoidy, hořčík a draslík: v podstatě všechny důležité živiny pro naše tělo. Kromě toho má však ještě řadu dalších prospěšných vlastností a v neposlední řadě oceníte jeho delikátní nasládle medovou chuť, kterou bychom nejlépe přirovnali ke zralé broskvi nebo mangu. A proč je kaki tolik prospěšné pro naše tělo?

Obsahuje důležité antioxidanty

Jak jsme již zmiňovali, kaki je bohaté na flavonoidy a beta-karoten. Flavonoidy jsou silné antioxidanty, které zabraňují oxidačnímu stresu způsobenému volnými radikály, který snižuje schopnost organismu rychle odbourávat a detoxikovat škodlivé látky, a nezvratně tak poškozuje tělesné buňky. Proto jsou flavonoidy spojovány s prevencí srdečních chorob, mentálního úpadku i rakoviny plic. Navíc potraviny bohaté na flavonoidy pomáhají snižovat krevní tlak, snižují hladinu LDL („špatného“) cholesterolu a podporují zdravou funkci srdečního svalu. Strava bohatá na beta-karoten snižuje riziko srdečních chorob, rakoviny plic, kolorektálního karcinomu i dalších metabolických onemocnění.

Předchází zánětu

Kaki je bohaté na vitamín C, který chrání buňky před záněty způsobenými volnými radikály. Patologické stavy, jako jsou srdeční choroby, artritida, cukrovka, rakovina a obezita, jsou právě s chronickými záněty spojovány. Konzumace kaki snižuje riziko těchto zánětů, a proto účinně pomáhá předcházet těmto nemocem.

Zdroj vlákniny

Vláknina je další důležitou látkou pro správné fungování lidského organismu: zlepšuje průchodnost střev, podporuje trávení a zabraňuje chronickému zánětu zažívacího traktu, který může způsobit vážné patologické stavy, jako je rakovina tlustého střeva. Lepší průchodnost střev navíc pomáhá udržovat hladinu LDL cholesterolu pod kontrolou.

Prevence očních chorob

Kaki obsahuje také lutein a zeaxanthin, karotenoidní antioxidanty důležité pro zdraví našich očí.  Strava bohatá na lutein a zeaxanthin může snížit riziko některých očních chorob, jako je makulární degenerace, což je onemocnění, které může vést až ke ztrátě zraku.

Kaki a jeho blahodárné účinky na lidský organismus

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!