Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Akné / foto: shutterstock

Péče o mastnou a problematickou pleť plnou akné

Mastná a problematická pleť dokáže pěkně otrávit život. Za pravdu dá této větě každý, kdo se s těmito potížemi potýká.

Čím je mastná pokožka specifická?

Mastná pleť se vyznačuje zvýšenou až nadměrnou tvorbou kožního mazu, odborně nazýváno seborea. Pleť se leskne a jsou na ní viditelně zvětšené póry. Mastná pokožka je také silnější na rozdíl třeba od suché. Mastná pleť má sklony k tvorbě černých teček a bílých pupínků a může přecházet v lehčí či těžší akné nebo se vyhrotit až do seboroického ekzému. Naopak výhodou mastné pleti je její velmi pomalé stárnutí.

Jak správně pečovat o mastnou pleť?

Pro mastnou pleť je důležité každodenní důkladné, ale šetrné čištění.  Odstraní se tak nečistoty, pot, kožní maz a make-up. Správné čištění je důležité především pro pleť se sklony k tvorbě akné, jelikož pomáhá pleti udržet si svoji přirozenou zdravou rovnováhu a podporuje její přirozený regenerační proces. Dobře vyčištěná pleť mnohem lépe vstřebává důležité účinné složky pleťových výrobků.

 

Čištění pleti bychom si měli zvyknout provádět nejen večer, ale také každé ráno. Nejdůležitější je zvolit vhodný čistící prostředek. V tomto případě je ideální čistící gel.

Jeho použití je velmi lehké a dokonale pleť vyčistí. Dále následuje tonizace pleti. U tohoto typu pleti lze používat tonika či pleťové vody s alkoholem, jelikož pleť dezinfikuje. Zapomínat by se nemělo ani na hydrataci pleti, naopak. Spoustu lidí trpících mastnou pletí se mylně domnívá, že mastnou pleť ještě hydratovat, je nesmysl a naopak se snaží pleť neustále odmašťovat. Takže i mastná pleť se může stát při nesprávné péči dehydrovanou.  Doporučují se lehké hydratační krémy s antibakteriálními složkami, nic na hutné bázi. Vhodné je i jedenkrát týdně použít hluboko čistící masku a jemný peeling k odstranění odumřelých částeček.

Rozhodně se doporučuje pravidelná návštěva kosmetičky, která vaší pleti dopřeje odbornější péči a doporučí vhodnou péči a kosmetické přípravky pro vaši péči domácí.

S tvorbou akné souvisí určitě také naše životospráva, nad kterou by se měl každý zamyslet a provést případně potřebné, pozitivní změny, které se potom odrazí i na kvalitě pleti.

Péče o mastnou a problematickou pleť plnou akné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!