Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Suché oko / foto: shutterstock

Syndrom suchého oka dovede pěkně potrápit

Syndrom suchého oka souvisí s nedostatečným omýváním povrchu našeho oka. Projevuje se nejen pálením a řezáním, ale může mít na svědomí vážnější problémy, jako například poškození očního povrchu či další zrakové potíže.

Častý problém

Tento problém se v dnešní době vyskytuje poměrně často. Způsobuje ho nejen snížená schopnost oka tvořit slzy, ale také změna kvality slzného filmu. Slzný film obsahuje tři složky a to vodu, hlen a olej. Pokud některá ze složek chybí, slzný film se stává nestabilním a oko tak není dostatečně chráněno.

Příčiny syndromu suchého oka

Onemocnění se může projevit v každém věku, souvisí také s prostředím, ve kterém se pohybujeme. Vítr, klimatizované prostory, prašné prostředí, místnosti s ústředním topením, chlorovaná voda, několikahodinová práce na počítači, používání kontaktních čoček, stres, to vše může syndrom suchého oka způsobit. Další příčinou může být dlouhodobé užívání očních kapek, či léků, které jako vedlejší účinek mohou způsobovat právě syndrom suchého oka. Rovněž můžou mít podíl na vzniku některá onemocnění, jako cukrovka, alergie, autoimunitní nemoci. Často se syndrom suchého oka projevuje také u žen v období menopauzy. Další příčinou může být i vrozená či získaná anomálie očních víček.

Projevy onemocnění

Kromě pálením a řezáním očí se syndrom suchého oka projevuje rovněž únavou očí, bolestmi hlavy, světloplachostí, pocitem cizího tělesa v oku, tlakem, zhoršeným viděním. zarudlými spojivkami. Paradoxně v důsledku podráždění může docházet k nadměrnému slzení. Z důvodu neustálého dráždění oka může také dojít k drobným poškozením, k zánětu spojivky nebo rohovky.

Vyhledejte specialistu

Určitě se sami nesnažte problém vyřešit, ale navštivte očního lékaře, který vás vyšetří, diagnózu potvrdí a předepíše vhodnou léčbu. Každému totiž nesedí stejné oční kapky, gely a masti, kterými byste to nejspíše řešili, a mohli si tak spíše přivodit další problémy navíc.

Syndrom suchého oka dovede pěkně potrápit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!