Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opalování a lymfatický systém / foto: shutterstock

Funguje vám správně lymfatický systém? Poradíme vám 3 tipy na jeho rozpohybování

Základem lymfatického systému jsou cévy, jimiž lymfa proudí do všech tělesných orgánů a uzlin, kde se čistí. Jak poznáte zanesenou lymfu?

Lymfatický systém je neprávem opomíjen

Prostřednictvím lymfy se naše tělo zbavuje odpadních látek, které jsou produktem našeho metabolismu. Kromě lymfatického systému na tomto procesu spolupracují i játra, ledviny či plíce. Kromě eliminace metabolitů má lymfa i několik dalších funkcí. Podílí se například na transportu bílých krvinek mezi kostmi a lymfatických systémem, výměně protilátek a přenosu tuků z trávicího systému.

Jak se projevuje přetížení lymfy?

Lidé s lymfou zanesenou toxickými látkami jsou neustále unavení, snadno přibývají na váze a těžko shazují. Obvykle se přidají i problémy s trávením a bolesti kloubů. Výjimkou nejsou ani neustálé bolesti hlavy a problémy s pokožkou, například akné. Častým projevem přetížené lymfy jsou také neustále angíny, tedy záněty mandlí. I chrapot či pocit staženého hrdla souvisí s čistotou lymfy. Její stav se projevuje i stavem štítné žlázy a celého hormonálního systému.

Co se s tím dá dělat?

Lymfatický systém není ničím poháněn. Rozproudit lymfu tak lze výhradně na základě vnějších příčin, například pohybu, dýchání, speciálními masérskými technikami. Výrazně napomůže i prevence jejího dalšího zanášení, která spočívá především v dostatečném příjmu tekutin a konzumaci přirozené chemicky neupravované stravy.

Dodržujte tato 3 pravidla, aby vaše lymfa zůstala v kondici

1.Pijte dostatek čisté vody bez bublinek nebo bylinné čaje. Do vody můžete pro lepší chuť přidat například vymačkaný citron. Pro rozproudění lymfy je alespoň zpočátku dobré vypít 2 až 3 litry denně.

2. Pohybujte se. Přiměřený aerobní pohyb zapojuje svaly a uvádí lymfu do pohybu.

3. Jezte střídmě a převážně ovoce a zeleninu. Chemicky neupravená strava nezanáší organismus a dodává tělu potřebné látky.

Funguje vám správně lymfatický systém? Poradíme vám 3 tipy na jeho rozpohybování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!