Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mléčné zuby / foto: shutterstock

Mléčné zuby vašich dětí nevyhazujte. V budoucnu jim mohou zachránit život!

Podle vědců se v prvních zubech nalézají zázračné buňky pro léčbu závažných chorob. Jaké je jejich využití v lékařství a proti jakým nemocem mohou bojovat?

Dětem vypadávají mléčné zuby mezi 5. - 10. rokem života a donedávna ještě nikdo netušil, jaké významné látky v sobě mléčné zuby obsahují. Vědecké výzkumy však zjistily, že se právě v mléčných zubech nachází cenné kmenové buňky, které jsou schopny léčby a regenerace tkání, a tudíž by je bylo možné využít různých lékařských terapiích i léčebných metodách.

Co jsou kmenové buňky

Kmenové buňky jsou takové živočišné buňky, které jsou schopny dělení a přeměny na jiný typ buněk. Díky této schopnosti umožňují tvorbu nových buněk a mohou např. opravit poškozenou část těla. Existují dva typy kmenových buněk: embryonální a dospělé. První, jak název napovídá, lze získat pouze z lidských embryí, zatímco druhé nalezneme v kostní dřeni, pupečníkové krvi a právě v mléčných zubech.

Jaké vlastnosti mají kmenové buňky mléčných zubů?

U kmenových buněk mléčných zubů vědci nejvíce poukazují na jejich dlouhou životnost, schopnost rychlého množení i možnost regenerovat kosti, neurony i zubovinu. Navíc se jedná o buňky pro tělo vlastní, takže odpadá riziko, že je tělo nepřijme.

Jaká onemocnění s nimi lze léčit?

Ač jde zatím jen o výzkumy experimentální, lékaři představují, že v budoucnu půjde pomocí kmenových buněk léčit většina civilizačních chorob, jako například cukrovka, rakovina či Alzheimerova choroba.

Úspěšný klinický test, který před časem proběhl na Pensylvánské univerzitě, přinesl překvapivé výsledky. Lékaři v něm použili kmenové buňky z mléčných zubů pacientů, pomocí kterých prováděli oživení již "mrtvých" zubů. Všech třicet testovaných pacientů po zákroku potvrdilo, že se jim do zubů vrátila citlivost.

Jak nejlépe uchovat mléčné zuby?

Pokud se rodiče rozhodnou uchovat mléčné zuby svých dětí, musí přijmout určitá opatření. Zuby se totiž nemohou jen tak vložit do krabičky a uskladnit doma. Pro udržení a zachování kmenových buněk potřebují specifické podmínky, které poskytují pouze banky kmenových buněk. Ty pomocí kryokonzervace kmenové buňky zamrazí a uchovají na pozdější využití. Služba samozřejmě není zdarma, a tak je třeba počítat s pravidelným poplatkem, který se například ve Velké Británii pohybuje okolo 3 000 korun za rok kryokonzervace. Důležité je také okamžitě po vypadnutí vložit mléčný zub do mléčného nálevu s ledem a dopravit jej do banky ideálně do 24 hodin.

Mléčné zuby vašich dětí nevyhazujte. V budoucnu jim mohou zachránit život!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!