Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ochlazení dítěte / foto: shutterstock

Jak ochladit v horkých letních dnech děti, zvířecí miláčky i sebe?

Pobyt venku začíná být náročný již ve dnech, kdy teploty překročí třicítku. Jestliže se vyšplhají ještě výše, je téměř nemožné fungovat jako při běžných teplotách.

Jaký režim při zvýšených teplotách dodržovat a čemu se raději vyvarovat?

Jestliže bydlíte v paneláku, ještě lépe pod střechou, mohou pro vás letní vedra znamenat opravdové peklo. V rozpáleném bytě je namáhavé i jen přespat, zdržovat se v něm přes den je téměř nemožné.

Pomůže klimatizace či jen několik dobrých rad

Chcete-li nebo musíte-li trávit čas doma i letních parnech, je prakticky nezbytné pořídit si kvalitní klimatizaci. Zvláště máte-li doma malé dítě. Matky samoživitelky asi vyloudí jen zoufalé „a kde na ni mám vzít“? Netřeba ale propadat panice, ochladit se lze i jinak. V noci a brzy ráno intenzivně vyvětrejte celý byt a vpusťte dovnitř čerstvý chladný vzduch. Jakmile se začne teplota zvedat, okna zavřete a zatáhněte žaluziemi, jen tak zajistíte, že se do bytu dostane minimální možné množství slunečních paprsků.

Zvyšte vlhkost a rozpohybujte vzduch

Teplotu vzduchu snižuje i zvýšená vlhkost. Jestliže máte doma miminko, rozvěste mu okolo postýlky mokré pleny a zapněte ventilátor, který vlhkost efektivně rozprostře po celé místnosti. Pocitově tak snížíte teplotu až o 5 °C. Důležitou prevencí přehřátí je i dodržování pitného režimu. Myslete na něj jak u miminka, tak u sebe a u zvířecích mazlíčků, kteří s vámi musí snášet pobyt v rozpáleném bytě.

Nejlépe je na koupališti nebo na procházce

Vycházet se v horkách doporučuje buď brzy ráno, nebo pozdě odpoledne. Přes poledne je dobré trávit čas ve stínu či doma. Samozřejmě skvělou alternativou, jak přežít letní horka, je vytáhnout prcka na koupaliště. Nezapomeňte ale, že malé děti se musí více chránit před nebezpečným UV zářením a to i v případě, že jsou ve stínu. Pořiďte tedy miminku kvalitní krém s vysokým faktorem a po ochlazení ve vodě jej uložte do dobře větraného stínu.

Jak ochladit v horkých letních dnech děti, zvířecí miláčky i sebe?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!