Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bakterie Salmonela / foto: shutterstock

Jaké nákazy nás mohou v létě překvapit v našem jídle? Na co si dát pozor?

Letní čas sebou nepřináší jen příjemné chvíle u vody, s přáteli a s rodinou. Častokrát se stane, že si vlivem konzumace nevhodných potravin dokážeme pěkně zavařit.

Pozor na přemnožené bakterie

Mikroorganismy jsou v našich potravinách přítomny neustále. V malém množství nám neuškodí, pokud se ale přemnoží, je pozření takového jídla již na pováženou. Některé bakterie při hojnějším výskytu změní charakter i chuť jídla, u jiných se ale vůbec nemáme šanci dozvědět, co nás v lákavém chlebíčku či zákusku čeká.

Koliformní a patogenní mikroorganismy v létě útočí na naše zdraví

A čeká nás toho opravdu hodně. Pokud lahůdky co nejdříve po přípravě neuložíme do prostředí s teplotou nižší než cca 7 °C, začnou se v nich množit koliformní bakterie, které sice nejsou smrtelně nebezpečné, ale několik ne příliš komfortně strávených chvil přivodit umí. Druhá skupina bakterií ale již pro zdraví škodlivá je. Patogenní bakterie totiž způsobují nemoci a jejich přítomnost v potravině na první pohled není patrná. Nezmění ani jeho chuť, přesto mohou člověku významně uškodit.

Které druhy bakterií nalezneme v naší potravě?

Jednou z hlavních příčin nejen letních nemocí z potravin jsou salmonely. Ty bývají přítomny v mase, vejcích, lahůdkách, zákuscích a podobně. Zničit se dají vysokou teplotou.

Další z velice častých příčin průjmů a střevních potíží z potravy jsou koliformní bakterie, a především proslulá Escherichia coli. Tento typ bakterie se běžně vyskytuje ve střevech živých organismů, nebezpečný je především její podtyp O157, jehož konzumace může vyústit až v poškození ledvin. Zvýšené riziko jejího výskytu je především v nedostatečně tepelně upravených potravinách, ale i v syrové zelenině, neošetřeném mléce či sýrech.

V neposlední řadě především v mléčných výrobcích najdeme některé druhy listerií. Ty se nacházejí obvykle ve výrobcích z nepasterovaného mléka i v mléce samotném. Množí se i při nízkých teplotách a zničit je lze pouze varem.

Klíčem k prevenci je důkladná tepelná úprava a očištění potravin před jejich konzumací

Vzhledem k tomu, že většinu bakterií a škodlivých mikroorganismů lze odstranit varem, doporučuje se u potravin před jejich konzumací řádná tepelná úprava. V létě obvykle konzumujeme více syrové stravy azároveň mají díky vysokým okolním teplotám bakterie vyšší šanci se přemnožit.

Proto je důležité důkladně ukládat potraviny ihned po jejich přípravě do chladu a jídlo, které pobývalo delší dobu mimo ledničku raději nekonzumovat. Dalším opatřením, které sníží pravděpodobnost naší nákazy škodlivými mikroorganismy v případě syrové zeleniny či ovoce je jejich důkladné omytí, které je sice nezbaví všech bakterií, ale alespoň sníží jejich počet.

Jaké nákazy nás mohou v létě překvapit v našem jídle? Na co si dát pozor?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!