Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Manažerka / foto: shutterstock

Řeč těla na vás prozradí více, než si myslíte. Tři základní chyby, na které byste si měli dát pozor

Nonverbálním způsobem sdělujeme obvykle svému okolí více, než bychom chtěli a bylo nám milé. Na co si dát pozor, aby naše řeč těla byla v souladu s tím, co říkáme?

Nonverbálním způsobem sdělujeme obvykle svému okolí více, než bychom chtěli a bylo nám milé. Na co si dát pozor, aby naše řeč těla byla v souladu s tím, co říkáme?

Co je neverbální komunikace?

Zjednodušeně řečeno, jedná se o komunikaci prostřednictvím držení těla, pohybů obličeje, doteků, gest a postojů, které nevědomky vytváříme při rozhovorech s přáteli, jednání na úřadech či v rámci běžného pracovního dne. V míře zastoupení neverbální komunikace v lidské mluvě se studie odlišují, některé přiřazují řeči těla vyšší důležitost než mluvenému slovu, jiné naopak. V každém případě platí, že to, co říkáme je sice důležité, ale neméně podstatné je i to, jak to říkáme.

Jakých chyb bychom se měli vyvarovat, aby nás naše neverbální komunikace nezrazovala?

Držení těla

V postoji, kterým se nacházíte při komunikaci s partnerem se zračí nejen vaše duševní rozpoložení, ale i váš vztah k němu. Shrbený postoj značí na jedné straně malou sebedůvěru, případně únavu a nechuť ke konfrontaci, ale i nezájem o komunikačního partnera a obsah jeho sdělení. Značí i to, že se nudíte. Proto chcete-li zaujmout, dejte najevo své úmysly vzpřímeným držením těla, které bude zároveň vzbuzovat respekt ostatních.

Gesta vyjadřující obranu a nesouhlas

Jestliže máte při komunikaci s obchodním partnerem zkřížené nohy, případně si před sebe na stůl položíte sepjaté ruce, a navíc se opřete o lokty, jasně mu tím sdělujete, že o jeho nabídku nemáte zájem. Jestliže totiž nesouhlasíme s tím, co druhý říká, podvědomě mezi sebe stavíme bariéru. Jestliže jste naopak vy v pozici, kdy od protistrany něco vyžadujete, dejte si na tato nevědomá gesta, která vám ubírají plusové body, pozor.

Vyhýbání se očnímu kontaktu

Jestliže se při rozhovoru díváte do země, značí to nedostatek sebedůvěry, ale také snahu něco skrýt. Zároveň svému sdělení tímto postojem nepřikládáte vysokou váhu. Chcete-li, aby vás okolí respektovalo a bralo vážně vše, co říkáte, dodržujte přiměřený oční kontakt.

Pravidel neverbální komunikace existuje samozřejmě celá řada, vybrali jsme pro vás ty dle našeho názoru nejdůležitější. Jaké máte zkušenosti s neverbální komunikací vy? Podělte se o své názory v diskuzi.

Řeč těla na vás prozradí více, než si myslíte. 3 základní chyby, na které byste si měli dát pozor

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!