Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bezdětný pár / foto: shutterstock

Dobrovolně bezdětných přibývá. Proč mladí lidé nechtějí mít děti?

Po staletí byla žena vnímána jako ochránkyně rodinného krbu, pečovatelka o domácnost a hlavně jako ta, která může stvořit nový život.

S příchodem moderní doby se však ženská úloha začala postupně měnit. Přišly možnosti, které by ještě před pár desetiletími byly neslýchané a ženy se po boku mužů zařadily do běžného chodu společnosti. I když v současnosti se většina žen na roli matky a ženy v domácnosti těší, najdou se i takové, které děti rezolutně odmítají. Proč?

Neomezené možnosti

V dnešní době se nabízí mnoho možností, jak naložit se svým životem. Mladí lidé mohou strávit roky na studiích, aby se připravili na budování kariéry v oboru, který je bude naplňovat a bavit. Pro ty, kterým škola nic neříká, je tady možnost vycestovat za hranice a zkusit si, jaké je to žít jinde. Ve světle těchto skutečností jdou většinou vztahy a závazky do pozadí, protože na ně není prostě čas. Mnoho mladých žen a můžu naopak dlouhodobý vztah, který by měl vést k dětem, vnímá jako omezení a necítí potřebu se vázat. Svět toho totiž může tolik nabídnout!

Šťastná rodina
Šťastná rodina

Dítě jako přítěž

S příchodem dítěte každé ženě na nějaký čas končí její dosavadní život. Celý její svět po narození potomka bude jenom péče o novorozence – kojení, přebalování, uspávání. Stranou jdou přátelé, spánek, cestování a dokonce i partnerský život. Na sex není čas ani energie, což nesou těžce zvláště muži. Jsou totiž odsunuti na vedlejší kolej. A tak mnoho z nich hledá útěchu v cizí náruči nebo si své nenaplněné potřeby odnáší do erotických masážních salonů, kde se mohou pod rukama krásných masérek uvolnit při tantrické masáži nebo nuru masáži. Dítě je také velkou finanční zátěží, a pokud není pár dostatečně zajištěn, vede to k nejistotě a vypjatým situacím. Nezapomínejme také na samotné těhotenství a porod. Devět měsíců nevolnosti, hormonálních změn a obrovský příbytek na váze jsou další důvody, proč se mnohé ženy rozhodují děti prostě nemít.

Dobrovolně bezdětných přibývá. Proč mladí lidé nechtějí mít děti?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!