Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Kdo je chytřejší? Muži, nebo ženy?

Ačkoliv jsou muži jistě úžasní a podle svého vlastního názoru na sebe vybudovali tuhle skvělou civilizaci, neznamená to, že mají ve všem jasno.

Pro ženy mohou na první pohled vypadat jako děti, které potřebují povzbudit, a to jim stačí ke štěstí. Zdá se však, že jde o mnohem komplikovanější osobnosti.

Ženy si myslí, že jsou muži chytřejší
Přestože v několika průzkumech vyšlo najevo, že obě pohlaví jsou v otázce inteligence, tedy přinejmenším inteligenčního kvocientu, na zhruba stejné úrovni, nic to nemění na vnímání existence mezi lidmi. Nejen muži si o sobě myslí, že jsou chytřejší. Myslí si to o nich i ženy.

Důvodem je tradiční chápání mužské role ve společnosti jako těch moudřejších a těch, ke kterým se vzhlíží. Je dokázáno, že v rodinách se více adorují synové, otcové a praotcové než dcery, matky a pramatky.

Muži jsou také zvyklí na přeceňování své vlastní inteligence, zatímco ženy se spíše podceňují. Někteří odborníci se proto domnívají, že ženy si automaticky hrají na ty hloupější a staví se do této role raději, než aby se s muži musely neustále dohadovat.

Muži mají vlastní biologické hodiny

Známe všelijaké biologické hodiny, například ty ženské. Ovšem i muži něco takového mají. Jak stárnou, každým rokem ztrácí zhruba jedno procento testosteronu. Tím klesá objem jejich spermatu i jeho kvalita. Čím je muž starší, tím větší je pravděpodobnost, že počne dítě, které bude trpět nějakou vadou.

Dcery mění muže více než synové
Řada výzkumů potvrdila hypotézu, že když muž dostane dceru, změní se psychicky mnohem více, než když se mu narodí syn. Je to dáno zejména pohledem na svět v mládí, kdy se muži považují za pány tvorstva, a byť třeba podvědomě, podceňují ženy a nepřejí jim tolik jako sobě.

Jenže když se muži narodí dcera, chce pro ní to nejlepší a najednou je zarytým zastáncem rovných příležitostí. Ale když se mu narodí syn, jde víceméně o potvrzení dosavadního stavu.

Muži těží z manželství víc
Přes všechno to sténání a nadávání na chomouty a pantofle se zdá, že muži z manželství těží mnohem více než ženy. Jsou to obvykle ženy, které musí omezit část své osobnosti, aby byly onou „dobrou manželkou“. Také do manželství vstupují s velkými očekáváními, které se obvykle nenaplní.

Navíc je dokázáno, že muži spí mnohem lépe, když je s nimi v posteli žena. Bohužel, pro ženy to platí přesně naopak.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 331