Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tom Clancys EndWar / foto: Shutterstock

Předpoví pařba EndWar budoucnost?

Hry ze série Toma Clancyho se těší značné popularitě už dlouhé roky. Není divu, tento autor řady knižních bestsellerů hýří zajímavými a pravděpodobnými zápletkami a jako jeviště si bere geopolitické divadlo.

Nutno dodat, že světoví vůdci mu hrají na konspirační strunu.

Temná vize budoucnosti
Clancy už se sice na hrách přímo nepodílí, ovšem i herní scénáristé se dokázali řemesla podle jeho mustru zhostit s grácií a vytvořili zajímavou zápletku pro EndWar, novou realtime strategii. Jako obvykle docházejí fosilní paliva, na vrchních křeslech sedí chtiví mocipáni a zbrojení dosahuje rekordních obratů.

magazin.cz

To vše v nedaleké budoucnosti. Jen doufáme, že se tady týmu scénáristů nepodařilo předpovědět budoucnost, jako v případě hry stejné značky Ghost Recon. Ta již v roce 2001 se značnou přesností prorokovala konflikt Ruska s Gruzií, který se jak známo skutečně odehrál v létě.

magazin.cz

Každopádně, na scéně EndWar se objevuje trojice znepřátelených sil. Evropské státy vytvořili takzvanou Evropskou federaci, aby mohli konkurovat sílícímu Rusku a velmocenskému USA.

Hlasové ovládání
Na první pohled je Tom Clancy´s EndWar vcelku běžnou realtimovou strategií v moderním a lákavém grafickém hávu. Jenže pod povrchem se skrývá jedna velká, dosud nevídaná novinka. Je dobře známým faktem, že se realtimové strategie na konzolích prostřednictvím gamepade neovládají kdovíjak dobře. Ostatně proto je tento žánr stále doma na počítačích.

magazin.cz

Jenže EndWar to mění. Podmínkou je vlastnictví headsetu. Díky němu můžete své jednotky komandovat pomocí hlasových příkazů. Nepočítejte ale s tím, že budete pokřikovat hesla jako „Pepo, běž támhle“. Chce to anglické povely v daném žargonu. Takže například „Unit 5 move to…“ nebo „Unit 4 attack target 3“.

magazin.cz

Nemá cenu zastírat, že zpočátku tenhle systém působí hodně nepřirozeně a dá docela práci, než si na něj zvyknete, obzvlášť když vás jednotky občas neposlechnou. Pokud si ale vyhradíte pár hodin na trénink, pravděpodobně si hlasové ovládání oblíbíte.

Dobře hratelné, ale obtížné
V případě, že by vás ale ani tak nebralo, máte možnost hru ovládat gamepadem. Ani to není špatné a autoři přišli s řadou zjednodušení, takže i takhle se můžete bez problému uplatnit.

magazin.cz

Koncept EndWar je ovšem navzdory inovativnímu ovládání překvapivě přízemní a dovedli bychom si představit, že z tohoto systému vytěží více. Mise jsou poměrně obvyklé a točí se kolem likvidace či ochrany nejrůznějších objektů. Poměrně brzy se tak začnou opakovat.

To ale nic nemění na faktu, že v zásadě je Tom Clancy´s EndWar bytelnou, dobře hratelnou hrou. Není však hrou jednoduchou a vyžaduje cvik – nejen v otázce ovládání. Kdo ale holduje realtime strategiím, měl by být spokojen.

Výrobce: UbiSoft
Distributor: Cenega
Cena: 1599 Kč (PS 3 a Xbox 360)

Hodnocení: 7,5

Video

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 139