Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Internet Explorer má velký problém

V posledních dnech se na specializovaných fórech nediskutovalo snad o ničem jiném než velké díře, která se objevila v nejpoužívanějším internetovém prohlížeči Internet Explorer.

Té využily nejrůznější kriminální živly a doslova „unesly“ počítače mnoha lidem, včetně osobních dat, a to i těch nejcennějších – čísel a kódů k bankovním účtům.

Kritická chyba
Microsoft sám označil celou věc za kritickou a dal se do práce na záplatě. Ta už je vedle standardního balíku oprav k dispozici. Firma naléhavě doporučuje její instalaci. Díra, která byla objevená až teď, je zřejmě skutečně velká. Postiženy byly zhruba dva milióny lidí po celém světě, poté co navštívili bezpečně se tvářící stránky.

Ale v konečném součtu může být postižených ještě mnohem více. Internet Explorer totiž stále používá přes sedmdesát procent internetové populace – to je hodně přes miliardu počítačů.

Centrum útoků je zřejmě v Číně, kde asi vznikl i trojan využívající díry v prohlížeči. Ten se bleskovou rychlostí rozšířil odhadem po deseti tisících webových stránek. Stačilo je navštívit s nezáplatovaným prohlížečem a bylo po srandě.

Je počítač skutečně váš?
Trojan umožňuje hackerům dělat na dálku s počítačem prakticky cokoliv. Největší riziko je, že se na černém trhu objeví obrovské množství citlivých bankovních dat. Další možností je rozesílání spamu.

Než si nainstalujete záplatu, na které v Microsoftu horečně pracují, doporučuje se využívání jiných prohlížečů, jako například Mozilla Firefox, Opera či Google Chrome.

Již dříve byly takové útoky zaznamenány, ovšem tento je podle odborníků dosud největší a s potenciálně nejničivějšími následky. Zatím ještě není jasné, jaké budou skutečné důsledky, ale již brzy by mohly vyplout na povrch a nemusí to být zrovna veselé zjištění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 298