Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vesmír / foto: shutterstock

Chtěli byste výtahem do vesmíru?

S tím, jak vesmír pro lidi začíná nabývat na významu a blíží se doba, kdy by se do něj mohlo nejen cestovat, ale něco v něm i stavět, zkoumat nebo dokonce žít, uvažuje se i o způsobech dopravy.

Klasické raketoplány zná každý, ovšem poměrně seriózní pozornosti se těší i projekty, které vypadají jako čiré sci-fi.

Věci i lidé
Co byste řekli například na takzvané výtahy do vesmíru? Má jít o levnou alternativu raketového provozu, přičemž by se jím do vesmíru měly dostávat nejrůznější věci a časem snad i lidé.

Výtahy by byly vytvořeny z kabelů, které by se ukotvily k Zemi a vyvážily se nějakým tělesem ve vesmíru. Náklad by potom stoupal pomocí silných laserových paprsků vysílaných ze Země.

Ač jde o nápad poměrně starý, stále nebyl ani částečně realizován, protože na to není dostatečně kvalitní materiál. Uhlíkové nanotrubky by za tím účelem posloužily možná dobře, ovšem nemají dostatečnou délku a vědci stále nevědí, jak se nano materiály budou v rozličném prostředí chovat.

Nevesmírně pomalý
Ale i kdyby se vhodné materiály našly, výtahy by byly pravděpodobně nestabilní. Působil by na ně značný tlak gravitace Země a Slunce či závany solárního větru.

Během transportu nákladů navíc vyvstává riziko, že by se výtahy příliš kymácely a houpaly. Rychlost by tak musela být rapidně snížena, aby byla zajištěna bezpečnost.

Tím výtahy samozřejmě ztrácí na atraktivitě, jelikož doprava do nepříliš vzdálených vesmírných končin by trvala mnoho dní, klidně i měsíc. To jsou přitom časové jednotky, které v budoucnosti spolu s vesmírným cestováním nevyhnutelně zapůsobí archaicky.

Inu, výtahová technologie má zjevně své limity a vesmír mezi pole její působnosti zjevně nepatří. I když – stát se může ještě leccos.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 130