Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
LittleBigPlanet / foto: Shutterstock

Výjimečná pařba pro holky i kluky

LittleBigPlanet je hra, která naprosto popírá ideovou vyprázdněnost herního průmyslu, o níž se v poslední době tak často mluví.

Přitom na tak přelomový titul na první pohled vůbec nevypadá. Snadno byste ji mohli zaškatulkovat jako pěkně vyhlížející plošinovku, což rozhodně není žánr, který by sám o sobě překypoval šancemi k novátorství.

magazin.cz

Netradiční plošinovka
Jenže LittleBigPlanet zkrátka válí. Skutečně, jedna část hry je v zásadě plošinovkou. To znamená, že chodíte s panďulákem po dvourozměrných úrovních a zdoláváte nejrůznější, nutno říci, že hodně fikané překážky.

2D grafika je ale pouze pseudo. Prostředí má totiž svou hloubku, takže můžete jít i do popředí či do pozadí, což dodává „hádankám“ na atraktivitě a variabilitě.

magazin.cz

Svět, ve kterém se LittleBigPlanet odehrává, je přitom kapitola sama pro sebe. Působí značně bizarně, místy až surreálně, ale stále hýří barvičkami a dá se vykládat všelijak.

Plošinovkovitý singleplayer je rozhodně zábavnou součástí hry. Ostatně, projdete se po sedmi zcela odlišných prostředích, a přestože hra není v zásadě dlouhá, zabere vám hodně přes deset hodin.

Parádní editor
Na řadě míst se totiž zaseknete a budete se muset podrobit několika pokusům. Překvapivě to ale nevyvolává frustraci. Jen je třeba upozornit naprosté začátečníky, kteří ještě v životě nehráli plošinovku: nepropadejte zoufalství, LittleBigPlanet patří k těm obtížnějším.

magazin.cz

Jenže, kdyby šlo jen o plošinovku, mohli bychom jí sice pochválit, ale jen těžko bychom hovořili o zásadním titulu. Tím přitom LittleBigPlanet je. V průběhu hraní jste odměňováni stavebními součástkami.

A teď to přijde – tyto součástky můžete použít na budování vlastních úrovní ve velice komplexním, ale přesto uživatelsky naprosto přívětivém editoru.

Nekonečná porce zábavy
V podstatě za pár minut můžete zkompletovat hratelnou úroveň, ale s editorem si klidně můžete hrát týden a vytvořit opravdový umělecký i herní skvost. Přestože jsou editory již docela běžnou součástí mnoha her, dostávají se k nim jen schopnější uživatelé.

Ne tak v LittleBigPlanet. Tady si svou úroveň může postavit každý. A nejen úroveň. Dají se tu vytvořit i hříčky lišící se herním stylem od hlavní hry!

magazin.cz

Svá dílka můžete pomocí speciálního serveru sdílet s hráči na celém světě a na oplátku si stahovat jejich výtvory. Již teď je jich nepřeberné množství. Naštěstí autoři zvolili možnost jejich hodnocení, takže se snadno dostanete k těm opravdu kvalitním.

Pokud jste příznivci virtuální zábavy, ale už vás nudí všechny ty stejné akce, strategie či sporty a chcete zkusit něco jiného a po čertech zábavného, pak je LittleBigPlanet přesně pro vás!

magazin.cz

Jen škoda, že hra vychází pouze na Playstation 3. Takže majitelé počítačů nebo Xbox 360 pro tentokrát ostrouhají. Šance na konverzi jsou totiž minimální.

Výrobce: Media Molekule
Distributor v ČR: Sony
Cena: 1699 Kč

Hodnocení: 9/10

Videa:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175