Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Aerion Supersonic Jet / foto: aerioncorp

Nový Concorde. Do New Yorku za 3 hodiny!

Už je tomu pět let, co se na londýnském letišti Heathrow naposledy představil slavný Concorde – nejrychlejší sériově vyráběné letadlo té doby.

Kromě nehospodárnosti provozu jej začaly trápit technické problémy, ale stále budil úctu a na konci svých dní také nostalgii.

Concorde od Američanů
Pro mnohé odborníky i laiky to znamenalo jakýsi ústup od technologického pokroku. Na nadzvukové letadlo byli Angličané i Francouzi, kteří se podíleli na výzkumu, patřičně pyšní. Relativně brzy by na něj mohli být pyšní Američané. Společnost z USA by chtěla vytvořit následovníka Concorde a dostat ho do oblak již v roce 2015.

Aerion Supersonic Jet sice možná nevytvoří letadlo tak slavné jako Concorde, jež by bylo na svou dobu tak revoluční, ovšem jejím záměrem je provést první testy již v roce 2012. Proto je tento pokus tak zajímavý.

O 40 % rychlejší cestování

magazin.cz
Nové letadlo by mělo dosáhnout machu 1.6. Díky tomu by se měl dostat z Londýna do New Yorku za pouhé tři hodiny. Normálním letadlem potřebujete minimálně dvoj-, ale spíše trojnásobek.

Nedůvěru ale vzbuzuje financování celého projektu. Prý se na něj složilo kolem padesáti sponzorů a investorů. Každý z nich dal zhruba 200 tisíc dolarů. To je na tak velký projekt docela nejisté ekonomické pozadí.

Aerion ale každopádně chce dostat civilní letectví na zcela novou úroveň. Šanci rozhodně má, jelikož čas nutný k cestování v letadle stlačí v průměru o čtyřicet procent.

Jen pro bohaté
„Vlády a byznysmeni budou mnohem flexibilnější. Budou moct cestovat opravdu, kdy se jim zachce a kdy to budou potřebovat. A budou se cítit mnohem lépe než v klasickém letadle,“ naráží mluvčí Aerionu na skutečnost, že Concorde byl hodně vzdálen od lidového cestování a byl určen hlavně pro bohaté zákazníky.

Nový letoun má šanci setřít velkou nevýhodu původního Concordu. Američané Francouzům a Britům tak záviděli, že zamezili jeho letům nad americkým územím. Tentokrát si ale takovou možnost jistě nenechají ujít.

magazin.cz

Dokonce už je stanovena cena jednoho letadla. Ta se pohybuje v přepočtu kolem jedné a půl miliardy korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 99